Iedere dag kan het leven verwonderen. Daarvoor hoef je niet per se hierop te focussen. Zowel een zegening als een tegenslag is van alledag. Het is echter hoe jij deze gebeurtenis beoordeelt en beschouwd.

Zorgen. Zorgen dat, zorgen voor. Van het eerste woord word ik eerst weemoedig en vlug daarna bedaard. Hersenen functioneren zo dat je eerst op je hoede bent en vervolgens de positieve interpretatie kan maken. Zorgen voor en zorgen dat veroorzaken een ‘sterk-identificeerbaar-gevoel’. Zorgen doen we vaak, veel en meestal graag. Zorgen maken doen we te vaak veel en zelden graag. Toch zijn beide zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. We maken ons regelmatig zorgen om onze kinderen, ouders en vriend(inn)en. Enkel omdat we ons betrokken voelen.

Veel mensen maken in het beroepsmatig functioneren zorgen om hun pupil, cliënt of patiënt. Enkel omdat we ons betrokken voelen.

Wanneer jij je niet bekommert om jouw naasten, zorg je dan wel voldoende? Of als je dit heel veel doet; kan het zijn dat je (even) niet genoeg voor jezelf zorgt?

Hoe je het ook went of keert, zorgen hoort bij het leven, net zo goed als zorgen. Toch geef ik je het volgende mee: laat eens iets vaker zaken op zijn beloop, zonder te veel zorgen te maken. Het leven zal jou verwonderen!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Martijn van Dijk

Docent/coach Pedagogiek - sportfanaat - Fenomenologisch onderzoek