Onlangs sprak ik een succesvolle ondernemer over het thema werkgeluk. Hij zei ‘Ik weet dat werkgeluk belangrijk is en ik wil er ook aandacht aan besteden. Maar het is hier geen speeltuin’.

Die opmerking hoor ik regelmatig. Werkgeluk wordt geassocieerd met een speeltuin. Een speeltuin waarin alles mag, alles kan en er vooral veel gelachen wordt. Waar feestjes worden gevierd en waar borrels worden gehouden. Een plek waar mensen kunnen doen wat ze willen en wanneer ze dat willen. En wanneer wordt er dan écht gewerkt?

Flow

Kijk, in een utopie zou het fantastisch zijn als al dat feest dagelijkse realiteit zou zijn. Maar je bent als werkgever geen dagopvang. Tóch kan bovenstaande ook samengaan met succes, met prestaties, met deadlines en afspraken.

Hoe dan? Om daar antwoord op te geven, wil ik je vragen om eens te denken aan een project, een afspraak of een opdracht die je deed en die als vanzelf ging. Waar je blij van werd, waarin je die dingen deed die je leuk vond en die goed bij je pasten. Waar je met fijne collega’s mocht werken en jullie samen gingen als een speer. Wat maakte dat dit zo lekker ging? Wat was er anders dan anders? En vooral ook…wat leverde het op?

Want daarin zit het antwoord. Als mensen doen waar ze goed in zijn, en daar ook nog eens plezier in hebben, doen ze meer dan je van ze verwacht. Ze raken in een flow en zijn tot meer in staat dan ze voor ogen hielden. Maar dat gaan ze niet doen als hun leidinggevende ze in hun nek hijgt, als er zware (onhaalbare) deadlines staan te wachten of ze steeds worden gecorrigeerd.

Anders denken

Het vereist vertrouwen en autonomie. Het vereist dat je met elkaar in gesprek gaat en naar hen luistert naar elkaars ideeën. En dan ontstaat er ruimte en wordt er als vanzelf meer gelachen. Dan houd je tijd over voor een extra praatje bij de koffie of een vroege afsluiting op vrijdagmiddag.

Wat mij betreft werkt het dus andersom: investeren in mensen, hen laten doen waar ze goed in zijn en hen laten floreren zorgt ervoor dat er tijd overblijft voor al die borrels en feestjes én dat mensen zin hebben om daar naar toe te gaan.

Wil je meer weten over hoe je echt aan de slag kunt met werkgeluk? Beluister dan ook eens mijn podcast serie ‘werkgeluk de baas’ via https://open.spotify.com/show/1USwQjagtdSTH8pjzM4IuR?si=3313dcae359c4db4 (Ook te vinden in jouw eigen podcast app!)

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.