Een dienstreis gaat altijd snel voorbij, maar tegelijkertijd voelt het alsof je er al tijden zit. Je raakt erg snel vertrouwd met de omgeving en de mensen, helemaal in zo’n gastvrije cultuur als in India. Op de laatste dag blijken de studenten een klein feestje te hebben georganiseerd, ik krijg een taart met ‘thank you Eva’ erop en kan natuurlijk niet beleefd weigeren als mij drie stukken taart aangeboden worden. Dan volgen de vele, vele foto’s en een officieel afscheidsmoment waarbij elke docent een certificaat uitgereikt krijgt. De koffers zullen morgen een stuk voller zitten met die lading aan cadeaus.

Iedereen is moe, dat blijkt wel als we met een aantal docenten de aula uitlopen en geen idee hebben waar we heen moeten lopen. De hele week hebben we achter mensen aangelopen, de helft van de tijd zonder te weten waar we heen gingen. Het is een inside joke geworden (whatever they say just follow them and do it!). Dat is er in een week al zo erg ingesleten dat één docent braaf achter wat mensen aanloopt totdat ze beseft dat ze naar het herentoilet gaan. Toch vinden we, helemaal zelf, de bus. Het zit er op, het afscheid nemen kan beginnen.

Het kost tijd, geld en vooral veel energie. Maar wat levert het Fontys nou eigenlijk op? De professionele opbrengst voor mij en Mücan is duidelijk: een verdieping van onze internationale competenties, verbreding van ons netwerk en een nieuwe dosis motivatie. Fontys levert het echter ook van alles op, op een concreter niveau. De grote meerwaarde van deze Global Week is dat er voornamelijk docenten aanwezig zijn. Hierdoor doen we niet alleen nieuwe contacten op, maar ontstaan er ook gemakkelijk mogelijkheden voor nieuwe internationaliseringsactiviteiten. Een beknopt overzicht:

  • Stageplekken door student-docenten (primair en secundair onderwijs) bij Chitkara’s International School;
  • Stageplekken voor studenten verpleegkunde via Chitkara University;
  • Mücan gaat een studiereis organiseren naar Finland voor haar studenten Gezondheidszorg & Welzijn in samenwerking met Helsinki Metropolia University of Applied Sciences;
  • Mogelijke stafexchange (Teacher Training) bij Mapúa University in de Filipijnen;
  • Interesse vanuit Helsinki Metropolia University of Applied Sciences voor samenwerking op het gebied van digitale communicatie (FACI en FHC).

Kan dit allemaal niet over de mail georganiseerd worden? Alles kan, maar het effect van face-to-face contact moet niet worden onderschat. Tijdens deze week krijgen we dingen voor elkaar waar anders maanden overheen zouden gaan, als het al zou lukken. De vertrouwensband krijgt een impuls en je weet vervolgens, ook door het verbeterde inzicht in de cultuur, beter wat je kan verwachten en hoe je dingen gedaan kan krijgen. Als coördinator van de buitenlandminor ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit. Het bezoeken van de campus creëert een beter beeld van het onderwijs (en veiligheid) bij de partner, helemaal tijdens zo’n intensieve week als deze. En het brengt ons weer iets dichterbij in het ultiem voor kunnen bereiden van de student op zijn tijd in het buitenland.

Eerlijk is eerlijk, ik had van tevoren wat twijfels met betrekking tot India. Niemand is immuun voor beeldvorming. Die ‘zorgen’ bleken ongegrond, wat een positieve ervaring was dit. De gastvrijheid en dankbaarheid die we hier hebben mogen ontvangen zal ik niet snel vergeten.
In januari kunnen we de uitnodiging voor 2018 verwachten, wat een verrijking en kans voor Fontys.

FavoriteLoadingVind ik leuk