Geluk is gelul met een ‘k’. Tijdens de Dutch Happiness Week 2017 ging ik nadenken over geluk. Wat is geluk? Wat mij betreft is geluk iets waar we veel te weinig bij stil staan. Maar waarom eigenlijk? 

Wie herkent het niet? “De tijd vliegt”, “Ik heb geen tijd”, “Als ik er tijd voor heb” – het zijn veelgehoorde kreten.
Ik ging bij mezelf na: wat heeft de tijd mij geboden, waardoor ik gelukkig kan zijn?

Ik heb door het verstrijken van de tijd het geluk gekregen om al mijn verdriet plaats te laten maken voor geluk.

Verdriet over mijn kinderen die niet geboren mochten worden, maar ook geluk als ik mijn drie prachtige volwassen zoons zie.

 

Verdriet over het overlijden van mijn ouders en mijn broer, maar ook geluk over mijn broers en zussen die in mijn leven zijn en waarmee ik dit verdriet delen kan.

 

Verdriet over mijn echtscheiding na 25 jaar, maar ook geluk omdat we inmiddels allebei ons eigen nieuwe geluk gevonden hebben.

 

Verdriet over mijn Burn-out, mijn gezondheid, maar ook geluk omdat ik mijzelf er boven op heb weten te knokken en me geestelijk en fysiek sterker voel dan ooit.

 

Verdriet en geluk horen bij elkaar, zonder het een kan het ander niet bestaan. Ik denk dat het een niet zonder het ander kan. Maar die balans. Die balans vinden, dat is voor mij geluk.

Geluk heb ik altijd proberen te zoeken: in mijn donkerste dagen schreef ik iedere avond in mijn dagboek: “morgen is er weer een dag” – en zo is het ook. Mijn moeder zei altijd: laat alle seizoenen er een keer overheen gaan en zie wat er dan gebeurt. Het verdriet weegt dan niet meer zo zwaar; je kunt het een plaats geven.

Het onthouden van dierbare momenten maken mij gelukkig. Ik heb geleerd dat geluk en verdriet bij elkaar horen. Zelfs momenten van verdriet kunnen op den duur een bron van geluk worden.

Geluk hoeft niet groots en meeslepend te zijn, maar klein, dichtbij en binnen handbereik.

Als collega wil ik jullie daarom uitdagen de tijd te nemen om jezelf de volgende vragen te stellen: Hoe gelukkig ben je? Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Kun je dat zelf of kunnen anderen je daarmee helpen? En wat kun jij voor de ander doen?

Wat ik zelf geleerd heb: geluk is geen gelul met een ‘k’. Geluk bestaat, maakt je blij, maar je moet het zien en misschien wel zelf zoeken.

Sta eens even stil bij je eigen geluk.

FavoriteLoadingVind ik leuk