Wist je dat een compliment ontvangen voor ons brein nét zo waardevol is als een beloning in de vorm van geld? Wanneer je een compliment ontvangt, wordt hetzelfde deel van het brein geactiveerd als wanneer je geld ontvangt. Bovendien gaan we door een compliment beter presteren en verhoogd het de zin om iets nieuws te leren.  Dat las ik vandaag in een magazine voor Psychologie. Onderzoeker Van de Groep heeft hier in 2018 al onderzoek naar gedaan.

In een tijd waarin geld steeds duurder wordt en salarissen de pan uit moeten reizen om de inflatie te compenseren, is dat wel een heel interessant gegeven.

Praten over inhoud zonder écht contact

Tegelijkertijd merk ik dat juist door alle crisissen van dit moment, er minder aandacht is voor elkaar. We hebben het vooral over de inhoud. We houden elkaar aan deadlines, confronteren elkaar met alle tekorten aan materialen, spreken over leverafspraken die niet worden nagekomen en dreigen met de gevolgen van contractbreuk als afspraken niet worden nagekomen.

Maar als je bij jezelf te rade gaat: ben jij dan ooit harder gaan werken omdat iemand tegen je riep dat de deadline gehaald moest worden omdat dat nou eenmaal was afgesproken? En als je dat toch braaf hebt gedaan, welk gevoel gaf je dat? Ik gok dat het vooral een gevoel van stress, schuld, druk en ‘moeten’ was.

Terwijl het is bewezen dat mensen wél harder gaan werken (en met plezier) als je ze vraagt wat ze nodig hebben. Als er ruimte ontstaat voor een gesprek over hoe ‘shit’ de situatie is. Dat je gewoon eens een gesprek hebt over hoe je beiden met je rug tegen de muur staat, maar er wel graag samen uit wilt komen. De vraag ‘hoe gaat het met jou eigenlijk met alles wat er gaan de is?’ kan wonderen verrichten. Het kan het vastgelopen gesprek weer openen en leiden tot een constructieve oplossing.

Tip!

Dus mijn tip voor alle crisismanagers in deze tijd: heb het in je volgende meeting eens niet over alle inhoud, de hoeveelheden werk, boze klanten en deadlines, maar start met de vraag: ‘hoe gaat het met jou?’ En geef een oprecht en gemeend compliment. Het kan je geld besparen.. en héél veel meer opleveren!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.