Inmiddels zijn wij met de huidige bezetting binnen het Sociaal Innovatie Centrum in Tilburg al weer een paar maanden aan het werk. De tijd vliegt voorbij en het eerste semester is al bijna voorbij. Dit betekent dat er op dit moment een groot aantal studenten van onze opleiding op zoek gaat naar een stageplek vanaf februari 2018. Vanuit het Praktijkbureau HRM zijn er twee stageproeverijen georganiseerd. Zowel in Tilburg als in Eindhoven hebben wij veel studenten gesproken en verteld over onze stageperiode bij SIC Tilburg. Wij wilden de studenten graag na laten denken over de vraag: Wat ga jij uit jouw stage halen? Het makkelijkst is om een stage te vinden, de functiebeschrijving te lezen en te merken dat dit precies op jouw lijf is geschreven. Helaas komt dit in praktijk bijna tot nooit voor en zal je jouw eigen draai moeten geven aan de functie, zodat dit jouw functie wordt.

Tijdens de gesprekken die wij hadden op deze twee dagen, merkten wij dat er nog veel studenten waren die geen idee hadden naar wat voor een stage zij op zoek zijn. Zelf hebben wij ook in deze situatie gezeten. Op dat moment probeer je zo goed mogelijk te kiezen. Het blijft altijd de vraag of de keuze die je maakt ook de juiste is, maar dit weet je vaak pas na een korte periode dat je daadwerkelijk op de stageplek aan de slag bent. Als achteraf blijkt dat de match tussen jouw en de stageorganisatie misschien toch niet zo goed is uitgepakt, is het aan jou om te zoeken waar de mismatch zit. Als je deze in beeld kunt brengen, kun je bij het zoeken van je volgende stage duidelijk aangeven waar je behoefte aan hebt in je stage.

Natuurlijk wil je dit moment voor zijn. Je wilt een leuke en toffe stageperiode hebben, waarin je veel kunt zien en leren en het liefst jezelf nog kunt ontwikkelen als HRM-er en persoon. Wij van SIC Tilburg hebben voordat we op deze plek terecht kwamen allemaal één of meerdere stageplekken gehad. Allemaal binnen de studie HRM en sommigen ook tijdens een voorgaande studie. Je kunt wel stellen dat wij inmiddels ervaringsdeskundigen zijn op het gebied van een stage zoeken. Zo hebben wij een paar tips opgesteld welke je helpen naar jouw stageplek.

1 – Wat ga jij uit jouw stage halen?
Bedenk voor jezelf wat jij tijdens jouw stageperiode wilt leren of welke eigenschappen jij wilt ontwikkelen. Dit kan lastig zijn, maar is zeker een goed uitgangspunt voor het zoeken van jouw stageplek. Vraag eens aan je familie, vrienden of studieloopbaanbegeleider waar zij jou zouden zien werken. Het wegstrepen van opties die je niet aanspreken of lezen van verschillende stagevacatures kunnen je ook goed op weg helpen.

2 – Ga actief op zoek
Wacht niet tot organisaties jou gaan benaderen of tot dat zij een stagevacature op de website hebben geplaatst. Wanneer een organisatie jou aanspreekt en jij jezelf daar wel ziet zitten, bel ze eens op of stuur een mail. Soms hebben zij niet eens aan een stagiair gedacht of spreekt jouw persoonlijkheid hen zo aan dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Nee heb je, ja kun je krijgen.

3 – Zoek naar uitdaging
Vaak is het makkelijk om te zoeken naar de dingen die je al weet. Probeer in een stage op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen waar jij je in vast kunt bijten. Op die manier kom jij uit je comfortzone en kun je jouw leervermogen vergroten. Tijdens je stage is er een begeleider vanuit je studie en vanuit de praktijk die jou ondersteunen en waar jij al je vragen aan kunt stellen. Maak hier dan ook gebruik van. Je bent op je stage om te leren.

4 – Zoek naar een omgeving waar jij je op jouw gemak voelt
Het is belangrijk om je op je gemak te voelen in een organisatie. Voor iedereen heeft dit een andere betekenis en ga ook op zoek naar jouw betekenis. Wanneer je jezelf kunt zijn, zal je ook ervaren dat je je verder ontwikkelt. Het is niet gek om na een sollicitatiegesprek te vragen of je een rondleiding kunt krijgen op de werkvloer, zodat je een beter beeld van de organisatie krijgt.

Vanaf februari en september 2018 zijn wij op zoek naar nieuwe HRM-studenten die stage willen lopen bij SIC Tilburg. Ben jij ondernemend, zelfstandig, enthousiast en leergierig? Dan is dit misschien wel de juiste stageplek voor jou!
Ben jij op zoek naar een stage per september 2018, maar ben jij geen HRM-student en studeer jij wel bij Fontys Hogescholen? Neem dan ook contact met ons op. Op dit moment onderzoeken wij de mogelijkheden om meerdere studies te verbinden binnen SIC Tilburg.

Heb jij vragen of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaand verhaal of over SIC Tilburg? Spreek ons aan in de wandelgangen, stuur ons een mail via sictilburg@fontys.nl of stuur een bericht via LinkedIn of Facebook.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over SIC Tilburg

Het Sociaal Innovatie Centrum (SIC) is een innovatief onderwijsconcept van Fontys Hogescholen in samenwerking met externe partners op het gebied van sociale innovaties. Het Sociaal Innovatie Centrum Tilburg is een samenwerking tussen Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en Midpoint Brabant. Studenten werken daar samen met twee uitvoeringsorganen van Midpoint; Midpoint Centrer for Social Innovation (MCSI) en Leren en Werken. Het doel van deze samenwerking is om op deze manier studenten kennis te laten maken met de praktijk waarin het ondernemen centraal staat. Het is een leerproces met een vrije insteek om verantwoording en het ondernemerschap aan te leren. Studenten richten zich op projecten en thema’s zoals bijvoorbeeld: het schrijven van white papers over relevante en actuele HR-thema’s, een gespreksmethode opzetten omtrent loopbaan coaching, een intern HR-beleid opzetten voor coöperatie MCSI om te groeien naar een ‘community’ en het doen van onderzoek naar interventies gericht op preventie van jeugdwerkloosheid.