Mijn hart klopt in mijn keel, ik voel het zweet uitbreken en ik sta op standje paniek. Want wat ik ga doen is doodeng. Ik hoor een stemmetje in mijn hoofd schreeuwen: “Doe dit niet! Wat zullen de mensen van je denken! Wat zal je familie zeggen? Mensen gaan je echt anders bekijken en beoordelen. Mensen zullen je veroordelen en niet meer serieus nemen! Doe het niet!”

En toch heb ik het gedaan..! Want dat stemmetje.. dat is precies waar het over mag gaan. Dat stemmetje dat iedereen hoort, maar waar niemand het over heeft. Want veel liever wil iedereen mooie dingen delen. Op social media successen vieren en vooral laten zien dat het goed gaat.

Ook in organisaties praten we graag over werkgeluk en vertellen we hoe gelukkig we allemaal zijn. Het liefst zien organisaties hele mooie rapportcijfers terug als het over het werkgeluk van hun mensen gaat. Ik doe zelf onderzoek naar werkgeluk en kom regelmatig bij organisaties die aan de slag willen met het vergroten van het werkgeluk van hun mensen.. Super waardevol natuurlijk. Maar zo’n rapportcijfer is ook maar een cijfer. Want je kunt nou eenmaal niet altijd gelukkig zijn. Niet op je werk, niet thuis. Het leven is niet alleen maar zonneschijn. Soms is het gewoon ouwe shit! Een beetje duister hoort er ook bij. Voor iedereen. Ook voor mij…

Dus heb ik voor mijn podcastserie ‘werkgeluk de baas’ al mijn moed bij elkaar geraapt om ook dit thema een plek te geven. Met Ellen van Straalen praat ik over ‘de andere kant van geluk’. En ga ik mijn kwetsbare kant tonen door te vertellen over mijn eigen duistere kant. En Ellen geeft tips om goed om te gaan met dat stemmetje in je hoofd; die onzekerheid.

Want juist het feit dat ik ook de donkere kant van het leven ken, maakt dat ik enorm gepassioneerd ben om met werkgeluk aan de slag te gaan. Juist omdat het voor mij niet altijd vanzelfsprekend was om gelukkig te zijn, weet ik hoe belangrijk het is om te gaan voor waar je voor staat. Om je dromen na te jagen en het kritische stemmetje in je hoofd niet te laten overheersen.

Ik weet dat het stemmetje er bij hoort. Dat mijn stemmetje mij alleen maar beschermen wil tegen alles wat men van me vind.. Maar ik ga het toch doen..! In de hoop ook ongeluk een plekje te geven. Dat het er mag zijn.. ik jaag mijn dromen na ondanks alle ouwe shit!

Meer weten over dat stemmetje in mijn hoofd? Volgende week komt aflevering 3 ‘omarm je ongeluk’ van de podcast serie ‘werkgeluk de baas’ online. Je beluistert hem vanaf maandag via deze link (en hij is ook te vinden in jouw eigen podcast app!)

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.