Experimenteren en leren hebben beiden met nieuwsgierigheid te maken. Wanneer ik in het buitenland ben experimenteer ik graag. Een van de meest belonende manieren van experimenteren is voor mij het uitproberen van eten dat ik nog niet ken of nog nooit heb geproefd. Over het algemeen met groot succes op twee keer na.

Blind kiezen

Ter voorbereiding van mijn werk in Mozambique kreeg ik begin 2003 Portugese les in Lissabon. Tijdens de eerste week van mijn lessen besloot ik blind iets te kiezen van een Portugeestalig menu. Het gerecht dat ik had gekozen bleek een bonenschotel te zijn met onder andere pens, bloedworst en chorizo. Ik ben geen fan van ingewanden en bloedworst. Mijn motivatie om dit gerecht toch te eten was a) wie a zegt moet ook b zeggen b) ik wilde niemand beledigen c) ik wilde mezelf harden voor Mozambique; ik wist namelijk niet wat ik daar allemaal voorgeschoteld zou krijgen.

Ik zag deze minder prettige verrassing als een geweldige leerkans en at met lange tanden en tranen in mijn ogen de helft van mijn bord leeg. Een totaal onverwacht applaus volgde. Blijkbaar had een Nederlands stel me van een afstandje gade geslagen en mijn doorzettingsvermogen gewaardeerd.

Met gekromde tenen

Toen ik in Mozambique werkte kwam het moment waar ik niet naar had uitgekeken. Ik ging op bezoek bij een gezin op de 6de verdieping van een flat. De lift deed het niet meer sinds het einde van de burgeroorlog. Ik liep puffend naar boven waarna twee kinderen van het te bezoeken gezin me voorbij renden. Ze hielden een oud teiltje vast met een theedoek er overheen. Ik moest raden wat erin zat. Ik zag een bobbel en dacht dat het groenten waren. Niet dus, ze tilden de theedoek op en ik zag een afgesneden geitenkop badend in het bloed met zijn tong uit zijn bek. Ik schrok enorm en de kinderen lagen in een deuk. Toen ik binnenkwam wist iedereen wat er was gebeurd en lag het hele gezin krom van het lachen. Intussen werd er druk op houtskool gekookt op het balkon. Een aantal uur verstreek, waarna een van de kinderen met een grote grijns me een broodje kwam aanbieden met geitenkop. Of ik het wilde proberen. Ik wilde me niet laten kennen en nam met gekromde tenen een hap. Het bleek een broodje met tonijn uit blik en mayonaise te zijn. Mijn verbazing en opluchting leidden opnieuw tot een enorme lachbui van het hele gezin. Ik had me overigens voor niks zorgen gemaakt over het eten in Mozambique. Ik heb in de twee jaar dat ik daar woonde vooral heerlijke gerechten gegeten. Geitenkop heb ik bij mijn weten nooit gegeten.

Fried Mars bar

En dan nu een verhaal over hoe nieuwsgierig zijn en experimenteren loont. Deze herfstvakantie was ik in Schotland. Op aanraden van een kenner moesten we echt eens een deep fried Mars bar proberen. Ik had al eens eerder van dit fenomeen gehoord en had zonder twijfel aangenomen dat dit een Amerikaanse uitvinding was. Nu ontdekte ik dat het een typisch Schots gerecht was èn ik kreeg ik de kans om er een te proeven!

Voordat ik deze culinaire ervaring met je deel eerst kort wat achtergrond informatie over de deep fried Mars bar. Deze snack is namelijk het resultaat van een challenge en experiment. Schotten houden blijkbaar nogal van frituren en van zoetigheid. In 1995 daagde iemand de eigenaar van een Schotse frituurzaak uit om een Marsreep te frituren. De reep werd in beslag voor gefrituurde vis gedoopt en gefrituurd. Dit experiment bleek een onverwacht smaakvolle uitvinding en werd een hit.

En dan nu mijn eigen ervaring. De gefrituurde Mars reep ziet er niet uit. Zie foto. De smaak is echter geweldig. De zoete smaak met het zoutige deeg, de zachte binnenkant met de vloeibare, plakkerige karamel en de krokante buitenkant zorgen samen voor een geweldige smaak- en textuurervaring. Ik nam een klein hapje, mijn zoon van 14 at zonder problemen de rest op.

Zo zie je maar hoe een experiment kan leiden tot geweldige ontdekkingen, commerciële successen en waardevolle leer- en smaakervaringen. Experimenteren vraagt soms enige moed om uit je comfortzone te stappen, maar zelfs mislukkingen zijn waardevolle leerervaringen en anders bruikbaar als smeuïge anekdotes.

Wat voor ontdekkingen heb jij gedaan door te experimenteren?

Ik hoor het graag van je.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.