Heb jij al jouw woord voor 2022 gekozen? Op Instagram ontdekte ik dat sommige mensen, net als organisaties, een woord voor een jaar kiezen dat hen inspireert, tot onderzoek aanzet en richting geeft aan hun denken en handelen. Geïnspireerd door dit bericht, vroeg ik mezelf af; Wat inspireert mij? Wat kan mij een gevoel van plezier en zingeving brengen in 2022?

Eureka en de kracht van stoppen met zoeken

Na hard denken had ik zes verschillende woorden bedacht, maar ik was met geen van allen echt tevreden. Ik gaf het zoeken op en hield me bezig met andere dingen. De volgende dag las ik een artikel, mijn aandacht verslapte, en opeens plopte het woord Eureka in mijn gedachten op. Ik realiseerde me dat ik mijn woord gevonden had. Heurèka ‘ik heb gevonden’, zou de Griekse wetenschapper Archimedes hebben geroepen toen hij een methode ontdekte om het gehalte van goud vast te stellen. Deze ontdekking deed hij niet in een laboratorium, niet terwijl hij een wetenschappelijk artikel las en niet terwijl hij met collega-wetenschappers sprak. Archimedes deed deze ontdekking toen hij in bad stapte. Hij zocht naar antwoorden en vond deze op een onverwacht moment op een onverwachte plek terwijl hij met iets anders bezig was en zich ontspande.

Krijg jij de beste ideeën onder de douche of op het toilet? Dit is hetzelfde principe. Door te stoppen met actief zoeken ontdek je vaak de beste antwoorden en ideeën waar je wel of niet bewust naar op zoek was. Dit vraagt wel om een open houding van jou ten opzichte van nieuwe informatie, ideeën en ervaringen. Anders ben je blind voor je eigen ontdekkingen.

Extase en anticlimax

Eureka is een woord dat in bijna alle culturen bekend is. Het wordt iets anders geschreven en uitgesproken, maar wanneer ik de luisterfunctie van Google Translator gebruik, klinkt Eureka zelfs in het Azerbeidzjaans, Japans en Punjabi herkenbaar in mijn oren. Het is niet alleen een universeel woord, het is ook kort, krachtig en vol emotie. Ik associeer Eureka met verrukking of ontsteltenis over de eenvoud en complexiteit van dingen. Het is een aha-moment en brengt opluchting, extase en vernieuwing. Het Eureka-moment kan lang na-ijlen, maar kan ook kort duren en snel opgevolgd worden door een anticlimax; een gevoel van leegte doordat jouw reis ten einde is en de zoektocht is volbracht. Het mysterie of de uitdaging is verdwenen en je zult op zoek moeten gaan naar nieuwe uitdagingen.

Eureka hoeft niet uniek te zijn

Iedereen beleeft zijn eigen Eureka-momenten, deze hoeven niet uniek te zijn. Het feit dat er in de Verenigde Staten 13 plaatsen Eureka heten zegt al genoeg over hoe uniek een Eureka-moment kan zijn. Er zijn nog veel meer bedrijven en organisaties die voor deze ‘originele’ naam hebben gekozen. Eureka gaat voor mij over het vieren van een ontdekking. Hoe groot, klein, uniek of standaard deze ook mag zijn.

Deel je Eureka-moment

Wanneer je jouw Eureka-moment met anderen deelt kan je deze mogelijk doorgeven. Welk Eureka-moment wil jij met anderen delen?

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.