Gisteren bezocht ik Doloris; het meta maze in Tilburg. Doloris nodigt je uit volgens haar website uit om haar universum te betreden. Een stap in het onbekende. Een alternatieve realiteit die het zelfbewustzijn en de verbeelding triggert en je zintuigen op scherp zet.

Verwarring die je dichter bij jezelf brengt

Doloris zorgt voor verwarring, twijfel en onzekerheid. Wat is dit? Waar ben ik? Wie is daar? Waar is de ingang? Heb ik jou nou al eerder gezien? Waar is de uitgang? Kan dit open? Wat zit hier achter? Hoe diep is dit? Pas ik hier wel doorheen? Kan ik lopen of moet ik kruipen? Huh, ben ik hier nu alweer?

Ik hou van verwarring. Niet dat het altijd prettig voelt, maar het zet me wel aan het denken. Het zorgt ervoor dat ik beter wil begrijpen wat ik nu zelf denk, wil, waarneem of ervaar.

Handvaten

Wanneer we verwarring ervaren gaan we vaak op zoek naar handvaten om ons uit het doolhof te ‘trekken of laten leiden’.

In het doolhof van Doloris vind je volop letterlijke en figuurlijke handvaten. Onderstaande uitspraak is een voorbeeld.

The quieter you become, the more you can see  – Doloris

Dit is een mooie tip. Doloris helpt je hier in de praktijk een handje bij door telefoons te verbieden en je gescheiden van je gezelschap naar binnen te laten. Je gaat dus onafhankelijk van elkaar en een aantal minuten na elkaar naar binnen zodat ieder zijn unieke belevenis heeft en je jezelf helemaal kan onder dompelen in deze ervaring. Dit zorgt voor extra leuke gesprekken achteraf.

Nu wilde het toeval echter dat ik al snel mijn metgezel weer tegenkwam. Ik keek in alle rust en met veel aandacht om me heen toen ik alleen was. Toen ik hem tegen kwam moest ik mijn aandacht opeens verdelen waardoor ik ongetwijfeld dingen heb gemist die me anders wel waren opgevallen. Ik moet echter eerlijk zeggen dat ik zonder hem hoogst waarschijnlijk belangrijke en leuke details had gemist die ik nu wel meekreeg. Simpelweg omdat ik zonder voorbeeld niet zo snel op een bepaalde manier had gekeken of gehandeld. Ik vermoed dat ik ook minder vaak de frustratie had kunnen verdragen om opnieuw op hetzelfde punt uit te komen terwijl we er nu samen om konden lachen. De quote klopt dus maar is niet de enige waarheid.

Niet hét maar een handvat

In mijn persoonlijke en professionele leven ben ik altijd blij met interessante handvaten zoals inspirerende inzichten, quotes, modellen en stappenplannen. En soms betrap ik mezelf erop dat ik dit inzicht als HET antwoord zie. Eindelijk duidelijkheid, ik heb HET antwoord of DE manier gevonden. Toch is de realiteit zelden zo simpel. Ik kan me er daarom keer op keer over verwonderen en frustreren wanneer anderen of ikzelf tegen beter weten in een quote, model of stappenplan tot DE oplossing en nog erger DE waarheid verheffen. Een waarheid waar je zelf niet meer te veel over na hoeft te denken en waarmee je anderen, die kritische vragen stellen of hun eigen inzichten delen op meer of minder vriendelijke wijze mee om de oren kan slaan. Hiermee kap je het gesprek af en bloed het gesprek dood. Weg kans om van deze situatie en van elkaar te leren.

Sociale interactie als het ultieme doolhof

Theorie is veilig, maar de praktijk en met name de interactie met anderen in de praktijk maakt het leven vaak zo uitdagend en tegelijkertijd interessant. Hoe mooi zou het zijn als we de gedachten en emoties van een ander  kunnen zien als een attractie zoals Doloris; een uitnodiging om het universum van een ander te betreden. Een stap in het onbekende. Een alternatieve realiteit die je zelfbewustzijn en de verbeelding triggert en je zintuigen op scherp zet.

Welke angst houdt jou tegen?

Er is een goede reden waarom we andermans meta maze niet altijd even makkelijk en nieuwsgierig binnenstappen. Angst kan onze nieuwsgierigheid verlammen.

Angst kent vele vormen. Welke vorm(en) van angst houdt jou tegen om het doolhof van andermans universum te betreden? Ben je bang dat je iets niet kan (begrijpen), of door het te begrijpen je zult (moeten) veranderen? Ben je bang om iets te ontdekken of ervaren dat je niet bevalt? Ben je bang om beoordeeld of zelfs veroordeeld te worden om wie jij bent en wat jij denkt en wilt? Ben je bang dat je niet weet wat je wilt of te falen in de ogen van de ander?

En wat als dit alles waar je bang voor bent gebeurt? Wat dan? Wie ben jij dan en waar sta jij dan? Wat vind je hiervan?

Dit soort gedachtenexperimenten leiden je naar nieuwe ruimten in je eigen doolhof en helpen je om jouw angst(en) verder te verkennen en begrijpen. Grote kans dat je op deze wijze de weg en de moed vindt om ook de eerste stappen te zetten in andermans meta maze.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.