Sinterklaas, bijna kerst.. De kinderen zijn hyper of enorm vermoeid. Ik ook. Mijn agenda zit vol. De dagen lijken korter terwijl alles op het werk nog voor het einde van het jaar af moet.. Voor veel mensen – ook voor mij-  zijn het drukke tijden.

Wat mij enorm helpt, juist in die drukke tijden, is het blokken van mijn agenda. In mijn agenda zet ik dan gewoon een heel groot kruis! Al is het maar voor een paar uurtjes, soms zelfs een halve dag. Ik gebruik die uurtjes om even lekker te sporten, naar buiten te gaan of gewoon lekker met een boek en een kop thee op de bank te ploffen. Alles mag, niets hoeft, spreek ik met mijzelf af.

Toen ik net startte met deze mini-breaks, voelde ik mij schuldig. Het voelde als spijbelen. Mijn collega’s waren hard aan het werk en ik was aan het niksen. Toch merkte ik al snel dat het alles behalve spijbelen is. Sterker nog, ik merk dat ik juist op díe momenten productiever ben dan ooit. Want eindelijk krijgen mijn hersenen even rust. Rust om de chaos en al mijn to- do lijstjes te verwerken.

En juist op die dagen krijg ik inspiratie, komen de goede ideeën voor mijn blogs, de podcast of bedenk ik mooie oefeningen voor mijn workshops. Waar ideeën en gedachten eerder nog groot en onoverzichtelijk leken, krijgen ze nu vorm en worden ze waardevol.

Ik gun iedereen zo’n blok in de agenda. Maar eigenlijk mag je het jezelf gunnen. Dat je even geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen en tijd voor jezelf neemt. En je zult versteld staan van het resultaat. Van zo’n break wordt je namelijk veel productiever, zeggen diverse onderzoeken. Hoe drukker je het hebt, hoe belangrijker je pauzes. Een time-out is cruciaal als je scherp en creatief wilt blijven. En het blijkt ook nog eens heel goed voor je werkgeluk!

Omdat je misschien niet direct een halve dag wilt of kunt blokken in je agenda, heb ik een cadeautje voor jou! Het is immers Sinterklaas..  Een bonusaflevering met Ellen van Straalen waarin ze ons meeneemt in een mindfullness oefening. Luister de aflevering en je creëert voor jezelf een 10 minuten break waar je echt van gaat opknappen! Even 10 minuten niets..

En dan geef ik je ook gelijk een mooi voornemen voor daarna: zet dat grote kruis in jouw agenda!

Wil je de bonusaflevering met Ellen van Straalen ook beluisteren? Beluister hem in mijn podcast serie ‘werkgeluk de baas’ via Werkgeluk de baas | Mindful werken (transistor.fm) of via spotify https://open.spotify.com/episode/2pHBIr1lHQbi5qNWVVXoXL?si=Ct7mjYtSQW2yvaHpk8TWY (Ook te vinden in jouw eigen podcast app!)

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rosalie Reichardt

Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen met passie en plezier doen waar ze goed in zijn, je organisatie als vanzelf floreert. Wat mij betreft ligt daar de uitdaging voor leiders van nu. In mijn onderzoek naar leiderschap en werkgeluk, ben ik over één ding zeker: als leidinggevende ben je niet verantwoordelijk voor het werkgeluk van anderen, maar je hebt meer invloed dan je wellicht zelf denkt. Ik ben Rosalie Reichardt: docent, onderzoeker en coach bij Fontys Hogescholen. Werkgeluk en talentontwikkeling zijn voor mij DE thema’s waar het over zou moeten gaan in organisaties. Al enige jaren doe ik onderzoek naar werkgeluk. Je zou kunnen zeggen dat het mijn persoonlijke zoektocht is geworden naar de combinatie tussen geluk en succes. Ik ben gefascineerd door dat wat mensen drijft, waarom mensen doen wat ze doen, maar ook wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Want dat dat soms een struggle is, herken ook jij vast wel. Ook voor mij is het iedere dag zoeken naar balans. Nog steeds.. In mijn onderzoek, artikelen, podcast én dit blog wil ik mensen prikkelen om na te denken over hun eigen werkgeluk en dat van het team. Wat heb je te doen om succesvol te zijn? Ik neem je mee in mijn belevenissen en ervaringen en deel ook mijn eigen uitdagingen graag met jou.