De nieuwe situatie

In Maart 2020 sluit Fontys haar deuren voor fysiek onderwijs. De reden? Corona is in het land. En dit heeft een grote impact. Op de studenten, de manier van onderwijs en de medewerkers.

Iedereen komt in een nieuwe situatie terecht waarin ze moeten wennen. Voor sommige gaat dit wat makkelijker dan voor anderen.

Ervaringen

Recent heb ik met een aantal medewerkers met autisme gesproken over hoe zij de coronaperiode hebben ervaren.

Naast dat de wisseling van live naar online onderwijs als stressvol werd ervaren, was de extra werkdruk ook geen positieve factor. Ineens was er dat anders werken, die andere situatie….Hoe ga je daar als medewerker mee om?

Wat wordt opgegeven als het grootste gemis is het niet goed kunnen overbrengen van een verhaal en het aanvoelen van de studenten en andere medewerkers. Hoe komt een verhaal nu over? Daar is een hoop onzekerheid over.

En dan moet men ook de thuissituatie zien te verenigen met de werksituatie, wat ook niet altijd zonder drempels gaat. Een goede plek vinden om te werken, er voldoende tijd voor vrij kunnen maken, het is niet altijd even makkelijk.

Veel onzekerheid en nieuwe situaties dus. Nu er wat tijd verstreken is, is het zeker ingedaald en maken de medewerkers met autisme er het beste van. En het lukt de meeste ook redelijk. Het gaat, maar de voorkeur blijft bij fysieke aanwezigheid.

Ik zelf heb minder moeite gehad met de wisseling, maar herken me wel in de verhalen van de andere collega’s. Het was even wennen, maar ging zeker ook niet zonder obstakels.

En ook ik zie straks graag het fysieke aspect weer terug komen. De mensen echt zien en meemaken. Dat maakt het onderwijs zoveel rijker en krachtiger.

Maar tot dan moeten en zullen we het zo doen. We zetten ons beste beentje voor!

Autisme Ambassade

Gelukkig houden we via de Autisme Ambassade contact met elkaar; het platform voor en door medewerkers van Fontys met autisme. We delen ervaringen en geven workshops en trainingen aan medewerkers om de awareness op het gebied van autisme binnen Fontys te vergroten. Ook interesse om zelf ervaringen te delen of gewoon nieuwsgierig? Neem eens een kijkje via deze link.

Ik wens iedereen veel succes! Houd vol en hopelijk zien we elkaar zo snel mogelijk weer live!

FavoriteLoadingVind ik leuk