Martijn is een alleskunner met een waanzinnig breed (inter)nationaal netwerk. Verzin het zo gek en hij heeft het gedaan: een hunebed bouwen samen met 14.000 man. Een netwerkfestival organiseren midden in een bos waarbij de festivalgangers fluitend zelf de wc’s staan te poetsen en meekoken in de veldkeuken. Martijn is mede oprichter van lifehacking.nl, standup inspiration en Permanent Beta.  Maar de meeste mensen kennen hem van de boeken Nooit Af en Easycratie die hij samen met Erwin Witteveen schreef.

Nieuwsgierige types: Martijn Aslander (47) auteur, internationaal spreker, stand-up filosoof, boardroom sparring partner, ondernemer en verkenner van het netwerk- en informatietijdperk

Foto credit: Daniel Massain

Martijn doet dit alles met een rustige en vriendelijke glimlach op zijn gezicht en met een dijk aan parate kennis. Hoe managet Martijn zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid? En hoe komt het dat hij altijd tijd lijkt te hebben voor leuke en interessante nieuwe dingen? Ik interviewde hem tijdens het Permanent Beta Festival, waar hij een van de initiatiefnemers van is. Een interview was niet genoeg om de nieuwsgierigheid van Martijn in kaart te brengen. Er waren meerdere gesprekken voor nodig en twee blogs. In deel één van dit interview ga ik in op Martijn’s onverzadigbare nieuwsgierigheid en hoe hij met de nieuwsgierigheid van anderen omgaat. In deel twee van dit interview ga ik dieper in op de manier waarop hij zijn eigen nieuwsgierigheid managet.

Wat heeft nieuwsgierig zijn te maken met de verkennerswet en het scouten voor awesome shit? Martijn Aslander legt het uit.

Wat betekent nieuwsgierigheid voor jou persoonlijk?

Het is een state of mind. Het is het enige wat er is: de kern van alles. Anders waren we al dood. Het gaat om vragen als: huh? Hoe? Waarom? Wat als?

Een andere mooie manier om het uit te leggen is de definitie van Leonardo da Vinci’s curiosita: een onverzadigbare nieuwsgierige benadering van het leven en een niet aflatend streven naar permanent leren.

Wat voel je wanneer je nieuwsgierig bent?

Dat weet ik niet. Dan heeft mijn hoofd het overgenomen. Ik stel vragen, ik luister naar het antwoord. Mijn buik geeft vervolgens aan of en wat ik verder moet vragen. Het is een samenspel. Het voelt altijd positief.

Je vertelde me dat je geen verveling kent. Hoe komt dat? Wanneer staat jouw hoofd even stil?

Niks dempt mijn nieuwsgierigheid echt. Seks misschien even, maar dat daagt weer uit tot experimenteren. Het heeft te maken met energie. Wanneer ik veel aan mijn hoofd heb dan kijk ik een Netflix serie. Ik ga dan van een intens gefocuste nieuwsgierigheid naar een bredere nieuwsgierigheid. Soms kijk ik alleen scenes terwijl ik andere dingen open heb liggen naast me. Ik kijk een scene, zet hem op pauze, zoek iets op en kijk weer verder. Zo krijg ik terwijl ik ontspan toch veel werk gedaan.

Welke fascinatie had je al van jongs af aan?

Ik wilde altijd al alles weten van alles. Goethe leerde mij leerde in zijn boek Faust dat je met alles willen weten ook een beetje moet uitkijken. Ik las de hele gouden gids om te weten wat er te krijgen was. De telefoongids ook, alles wat ik kon lezen pakte ik [om kennis te vergaren].

In hoeverre is jouw nieuwsgierigheid bepaald door nature en nurture? Welke invloed heeft jouw opvoeding gehad?

Mijn nieuwsgierigheid is 20% nature en 80% self nurture. Het heeft niks met omgeving te maken. Het komt van binnen uit. Je ontdekt, ziet mogelijkheden en experimenteert. Dit proces is mijn hele leven al gaande.

Ik weet zeker dat ik meer en breder lees dan iedereen die hier aanwezig is. Ik ben geabonneerd op 40 tijdschriften en zes kranten. Ze gaan allemaal door mijn vingers. Ik ben goed in filteren. De mentale staat tijdens het filteren is een andere dan de staat waarin je iets tot je neemt. Ik filter de kranten. Ik scheur eruit wat mij opvalt en wat mij meer dan 5 seconden kost om te lezen. Ik leg het aan de kant. Deze scheursels zijn de ultieme essence en reizen altijd met mij mee. Ik vertrek met een pak met scheursels en haal er weer uit wat ik nodig heb, de stapel wordt kleiner en groeit ook weer vanzelf.

Ik besteed vooral veel tijd aan research, ik maak veel vlieguren in het doen van research waardoor ik veel parate kennis heb. Dit is goud waard in sociale en strategische situaties. Dit opent poorten naar andere werelden en mensen. Mensen denken dat ik creatief ben. Dat is niet zo. Ik heb vooral meer blokjes waarmee ik kan bouwen.

Dit is de zestiende versie van het Permanent Beta Festival. Is dat nog steeds interessant voor jou, gaat het jou na zoveel keer niet vervelen?

Dan moet je weten hoe ik te werk ga. Voor iedereen is dit een festival. Voor mij is het een bijkomstigheid dat ik het gedrag van al die mensen in een bijzondere setting kan waarnemen. Daar leer ik veel van. PBF is een observatorium en een plek waar ik heel snel kan bijpraten. Ik ontmoet en spreek heel snel veel mensen. Ik bespaar daarmee vier maanden koffiedrinken tijdens aparte afspraken.

Je leest en spreekt over veel onderwerpen. Zoals ik jou hier zie zitten en rondwandelen tijdens het Permanent Beta Festival merk je ook continu van alles op. In hoeverre denk je dat gevoeligheid voor prikkels mensen nieuwsgieriger maakt?

Ik denk dat het zowel positief als negatief werkt. Je moet zorgen dat je niet overprikkelt raakt en je moet er zelf een feestje van maken. Daarvoor moet je je ook kunnen afschermen en beschermen. Ik kan me heel goed beschermen. Ik kan nee zeggen zonder dat ik iemand afwijs. Ik spreek graag met andere mensen, maar de timing wanneer, die is van mij. De nee die ik aan mensen geef gaat alleen over het nu.

Je was van jongs af aan al bijzonder nieuwsgierig. Ben je meer of minder nieuwsgierig geworden gedurende jouw leven?

Meer. Er zijn steeds meer middelen, vormen, structuren en tools om nieuwsgierigheid te bevorderen. Ik heb mijn eigen persoonlijke management systeem met alles wat belangrijk is voor mij: quantified self, time management, logistiek, content en mijn netwerk. Ben je nieuwsgierig naar dit persoonlijke management systeem lees dan ook deel 2 van dit interview.

In onderstaande video vertelt Martijn over het belang van digitale vaardigheden en een open, flexibele, nieuwsgierige houding. Het zijn deze vaardigheden en houding die eraan bijdragen dat je voorbereid bent en jouw potentieel tot zijn recht komt in de spectaculaire gave toekomst die Martijn drie jaar geleden al schetste.

Martijn op bezoek bij Korps Commandotroepen

Wat is het meest nieuwsgierige dat je in je leven hebt gedaan?

Dat verandert steeds. Het is een chain of events. Zo werd ik uitgedaagd door het Korps Commandotroepen om parachute te springen. Ik zeg dan meteen ja. Maar nadat ik heb gesprongen is het gebeurd en is het klaar. Ik ben dan nieuwsgierig naar het volgende.

Vijf minuten na de sprong dacht ik deze ervaring moet mijn hartslag wel verhoogd hebben. Dat vond ik dus niet terug in mijn hartslagdata.  Deze is tijdens de hele sprong rond de 80 gebleven. Ik word daar dan vooral nieuwsgierig naar. Hoe kan dat?

Het is inderdaad duidelijk dat nieuwsgierig zijn voor jou de kern van alles is. Hoe ervaar je het om zo nieuwsgierig te zijn?

Nieuwsgierigheid is een vloek en een zegen. Zalig zijn de armen van geest. Ken je die uitdrukking? Het is net als in de film The Matrix, je kan kiezen tussen een blauwe en een rode pil [de rode pil staat voor de waarheid]. Wanneer je nieuwsgierig bent kan je niet, niet weten. Dat kan soms hinderend zijn.

William Blake verwoordde het als volgt:

If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. For man has closed himself up, till he sees all things thro’ narrow chinks of his cavern.

Ik ben biased, net als iedereen. Ik geloof graag dat ik biased ben. Maar ik ben wellicht minder biased dan anderen omdat ik veel perspectieven zie en ze kan wisselen.

Ik interviewde eerder vandaag iemand over de behoeften van nieuwsgierige ouderen. Hoe stel jij je leven als bejaarde voor? Hoe ga jij dan vorm geven aan je nieuwsgierigheid?

Ik durf niet verder dan vijf jaar vooruit te kijken. Er gebeurt zoveel daar kan ik niet bij. Veertig jaar is te ver vooruit kijken.

Dan wat dichter bij in een mogelijke toekomst. Stel je voor: je komt op een onbewoond eiland terecht en hebt geen beschikking over internet en je sociale netwerk. Wat zou je dan doen?

Ik zou boomschors verzamelen en met scherpe steentjes een pen maken en dingen opschrijven. Het externaliseren van mijn gedachten zodat ik er een nieuwe ordening in kan aanbrengen.

Omgaan met en geïnspireerd worden door de nieuwsgierigheid van anderen

Je bewust zijn van je eigen nieuwsgierigheid maakt het makkelijker om te weten hoe je de nieuwsgierigheid van anderen kan herkennen, stimuleren en benutten. Martijn slaagt er wonderwel in om de nieuwsgierigheid van anderen te prikkelen. Ik vroeg me af wat zijn inspiratiebron daarbij is geweest en hoe het hem lukt om zoveel nieuwsgierige en inspirerende mensen om hem heen te verzamelen.

Martijn tijdens Roverway2018

Tijdens dit festival heb ik een aantal mensen ontmoet die zeggen dat jij en dit festival hun wereldbeeld op zijn kop hebben gezet. Wie of wat heeft jouw wereldbeeld op zijn kop gezet?

Dat zijn de padvinders geweest. Mijn leven veranderde toen ik de verkennerswet van de padvinders echt begon te begrijpen en bewuster toepaste in mijn systeem.

De verkennerswet luidt: Een verkenner trekt samen met anderen erop uit om de wereld om zich heen te verkennen en leefbaar te maken. Hij is eerlijk, trouw en houdt vol. Hij zorgt goed voor de natuur, respecteert zichzelf en de ander. Je kan op hem rekenen.

Een andere belangrijke leidraad is: ga zo hard als je kan zonder haast te hebben en zonder jezelf en anderen in gevaar te brengen. Deze leidraad leg ik graag uit aan de hand van twee metaforen:

  • Je moet geen twee flessen whisky opzuipen. Dat is teveel.
  • Je moet alleen 190 km per uur rijden wanneer de weg leeg is en je overzicht hebt.

Hoe herken jij nieuwsgierigheid bij anderen?

Ik let op het soort vragen dat ze stellen. Ik voel het. Dan verhoog ik het tempo en het perspectief en kijk hoe ze daarop reageren.

Ik ben eigenlijk al 25 jaar recruiter voor awesome shit. Ik recruit mensen op basis van zes eigenschappen:

  • snel van geest
  • flexibel
  • open minded
  • nieuwsgierig
  • lef
  • lief

Als je die mensen naast anderen met dezelfde kenmerken zet dan gaat alles vanzelf en gebeuren er mooie dingen.

Wat is jouw favoriete manier om anderen nieuwsgierig te maken?

Met hardcore story telling skills, veel cliffhangers en absurdisme. Zo vertel ik politici dat ik denk dat er over 10 jaar geen business case meer is voor criminelen in drugs omdat je het zelf kan maken. Zo’n cliffhanger maakt nieuwsgierig.

Soms ben ik snoeihard en fundamenteel. Dan vertel ik farmaceuten: hou eens op met die flauwekul, het gaat niet om geld maar om lief zijn. Of aan bankiers: ik zie geen toekomst voor banken.

Mijn optredens, artikelen en boeken. Het gaat nooit om het gelijk of de waarheid. You cannot unhear what you have heard. Ik heb zelden gelijk maar ik heb wel vaak een punt. Ik stel ze vooral de vraag: moeten we hier niet eens over nadenken?

Ik las in een van jouw nieuwsbrieven een uitspraak van een tevreden opdrachtgever die dit onderschrijft:

Waar bij andere sprekers een zaal in de weerstand schiet, krijgt Martijn een zaal in de leerstand.

Je hebt twee kinderen. Hoe ga jij met hun nieuwsgierigheid om?

Ik bevredig hun nieuwsgierigheid. Door hun vragen te beantwoorden, maar soms ook door ze andere dingen te laten denken.

Zo waren mijn kinderen bang voor monsters. Je moet dan niet zeggen, maak je geen zorgen monsters bestaan niet. Ik zei: natuurlijk zijn er monsters! Ik ben namelijk de baas van de monsters. Ik heb met ze afgesproken dat ze lief voor jullie moeten zijn en dat ze jullie moeten beschermen. Wanneer jullie gepest worden dan komen ze helpen.

Martijn in actie op het podium

Je onderneemt, leert en deelt continu met anderen. Hoe heb jij het liefst dat anderen jouw nieuwsgierigheid benutten?

Door in te tappen op mijn kennis. Dan begin ik te vertellen. Ik geef dan liefde, aandacht en energie. Mijn informatie wordt op deze wijze gevalideerd en aangevuld met nieuwe informatie. Het leert mij om mijn gedachten te formuleren.

Ik gaf voor de ABN-AMRO een college van 15 uur opgedeeld in vier stukken. Dit alles was onvoorbereid. Het was een stand-up performance. Ik gebruikte daar mijn parate kennis.

Hoe doe je dat? Door neurologische paden te trainen, door vooral heel veel te vertellen. Wanneer je naar mijn verhalen luistert dan kan je blokjes kennis herkennen. Degene die ik vaak gebruik komen er strak en vloeiend uit. De blokjes die ik nog niet zo vaak heb verteld heb komen er hobbeliger uit.

Sommigen gebruiken mindmaps om hun gedachten te organiseren. Mindmaps werken bij mij niet. Ik zie gelijk een enorme mindmap van 9 bij 9 meter voor me als een soort enorme blue print. Ik weet niet altijd waar dat vandaan komt. Het voelt bijna als een goddelijke interventie.

Je bent een nieuwsgierig, geïnformeerd en betrokken persoon. Wat is volgens jou de belangrijkste uitdaging waar we als maatschappij mee geconfronteerd worden?

Het durven erkennen dat er geen polarisatie is. Er is namelijk geen polarisatie. Die lijkt alleen te bestaan omdat we denken dat het zo is en ons daarnaar gaan gedragen. We staan niet tegenover elkaar het lijkt alleen zo. Maar het business model van de media is negatief nieuws. Social media versterkt dit.

Mensen realiseren zich niet dat je geen krant moet geloven. Om deze reden lees ik zes kranten en lees ik verschillende websites. Ik lees zowel de Groene Amsterdammer als de Elsevier. Zo kan ik wisselen van perspectief  en zie ik de framing die de media toepast.

We ervaren de fear of missing out – de fear of uitsluiting- we ervaren jaloezie. Maar in feite gaat het best goed. Er is geen polarisatie.

Ter afsluiting. Wat zou volgens jou iedereen over nieuwsgierigheid moeten weten?

Durf te vragen! Ik heb met Nils Roemen de  hashtag #durftevragen bedacht. Ik bedacht dat we de massa aan wie de vraag gesteld wordt vergroot kon worden door de vraag op twitter te delen.

Vragen stellen is niet voor iedereen even makkelijk. Heb je ook tips voor introverten? Aan hen zeg ik nog harder: durf te vragen!

We waren nog lang niet uitgepraat

Wat mij vooral intrigeert aan het verhaal van Martijn is de enorme hoeveelheid kennis en mensen waarmee hij (samen)werkt. En het gemak en de rust waarmee hij dit weet om te zetten in uitdagende projecten, ondernemingen en ervaringen die mensen aan het denken zetten. Na deze eerste paar vragen was het duidelijk dat we nog lang niet waren uitgepraat over het onderwerp nieuwsgierigheid. Ik stelde Martijn meer vragen over de manier waarop hij zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid weet te managen en tijd overhoudt voor ‘spelen’ en het ontdekken. Hierover meer in mijn blog van volgende week.

Hoe zorg jij ervoor dat je tijd overhoudt voor ‘spelen’ en ontdekken?

Ik hoor het graag van je via de comments hieronder of mail me: danae.bodewes@fontys.nl

 

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.