Tijdens de vakantie ontstaat er tijd en ruimte om ‘je eigen ding’ te doen, op je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Wat doe jij wanneer jij even niks hoeft? Wat leer jij zonder school of werk?

No School

De medewerkers van onderwijs- en opleidingsinstellingen zetten zich dag in dag uit in voor het leren van onze (toekomstige) professionals. Zij verzetten belangrijk werk. Maar het leren houdt niet op buiten de muren van de school of de opleiding. We krijgen tijdens deze zomervakantie dus vooral vakantie van school en van ons werk, maar niet van het leren. Het leren gaat altijd door. Ook zonder gestructureerde les- en opleidingsprogramma’s, zonder formele docenten, toetsen en diploma’s.

Iedereen is nieuwsgierig

Ik interview vaak bijzonder nieuwsgierige mensen. Door deze interviews en alles wat ik verder ontdek en leer over nieuwsgierigheid, oefen ik mezelf erin om steeds scherper de nieuwsgierigheid van mensen om mij heen waar te nemen. En wat ik al wist wordt mij nu iedere dag nog duidelijker. Iedereen is nieuwsgierig! Iedereen is nieuwsgierig, op een net iets andere manier. En de een wat duidelijker dan de ander. Het is nu eenmaal makkelijker nieuwsgierigheid waar te nemen wanneer iemand continu hardop vragen stelt en experimenten uitvoert dan wanneer iemand vooral observeert en zichzelf intern vragen stelt en beantwoord.

Iedereen is nieuwsgierig, maar niet iedereen op dezelfde manier

Het observeren en proberen te spotten van verschillende soorten nieuwsgierigheid is mijn nieuwe spelletje. Ik leer er enorm veel van. Soms loop ik vast en dit levert weer interessante vragen op voor een nieuwe duik in de literatuur of een goed gesprek met een ervaringsexpert of een ‘gediplomeerd’ expert. Beide leveren vaak bijzonder waardevolle inzichten op waar ik weer mee verder kan.

Passie, talenten en purpose (PTP)

Ondanks het feit dat er veel te leren valt over nieuwsgierigheid ben ik vooral gecharmeerd door nieuwsgierigheid vanwege haar simpele, laagdrempelige en alledaagse karakter. De woorden passie, talenten en purpose, ik noem ze voor het gemak verder PTP. Deze woorden alleen al jagen veel mensen stress op het lijf! Heb ik talenten, moet ik daar dan altijd goed in zijn? En wat als dat niet lukt, ben ik dan talentloos? Ik heb mijn passie nog niet ontdekt, kan ik dan ooit succesvol worden? Ik weet nog niet wat mijn purpose is, ben ik dan wel waardevol genoeg voor de maatschappij? En als ik een purpose heb geformuleerd kan en mag ik er dan nog wel van afwijken? Ben ik dan nog betrouwbaar en geloofwaardig?

Het is misschien wat gechargeerd maar in gesprekken met studenten, collega’s en vrienden merk ik dat PTP vaak geassocieerd worden met presteren, verwachtingen, de onzekerheid of ze dit wel waar kunnen maken en of het wel echt is wat bij hen past. Ik onderschrijf het belang van het ontdekken van je PTP. Maar ik gun het iedereen om deze mooie termen niet als een (te) zware last te ervaren, wanneer je het nog niet weet. Of wanneer je twijfelt aan je eerder zorgvuldig geformuleerde PTP. Het is belangrijk dat we nieuwsgierig zijn en blijven naar onze PTP en ze niet uit onzekerheid of gebrek aan kennis gaan vermijden.

Nooit af

Nieuwsgierigheid is in mijn ogen een laagdrempelige manier om je PTP te ontdekken. Nieuwsgierigheid voelt niet zo definitief, niet zo formeel en niet zo zwaar en vast omkaderd.

Je kan nog alle kanten opgaan met nieuwsgierigheid.

Je kan en mag nog alle kanten op gaan met je nieuwsgierigheid. Je mag nog ontdekken en experimenteren met wie je bent, wat je wilt en wat je kan. De vragen die je, jezelf en jouw omgeving stelt zijn vaak nog belangrijker dan het antwoord. Je staat nog open voor alles waarover je verwondert en wat je nog niet weet of begrijpt. Je hebt dus in principe, de juiste houding om een leven lang te leren en te groeien als persoon. Want zijn we als persoon ooit af? Wanneer zijn we klaar met leren en ontwikkelen? Wanneer weten we echt wat onze purpose is of was?

Self-check

Wat ik studenten maar ook docenten en andere professionals mee zou willen geven voor deze vakantie is om eens in de zoveel tijd een self-check te doen. Waarom doe je wat je doet? Doe je dit omdat je hier persoonlijk in geïnteresseerd bent en er energie van krijgt? Of doe je dit omdat het nu eenmaal zo gelopen is of juist dat alles volgens plan loopt en je niet durft af te wijken van je plan.

Luister naar je eigen nieuwsgierigheid

Mocht je, je tijdens deze vakantie afvragen hoe je op een plezierige manier jezelf en je omgeving beter kan leren kennen en begrijpen zonder hier tijdverslindende en dure cursussen zelfhulpboeken, coach of psycholoog voor nodig te hebben? Luister en handel dan naar jouw eigen nieuwsgierigheid.

Weet je niet hoe je dit moet doen of heb je wat meer houvast nodig? Dan heb ik een simpele suggestie: Kies één woord uit onderstaand overzicht met V-woorden.

Verwondering              Verwachting                            Verwarring                   Verrassing

Vertrouwen                  Verbeeldingskracht                  Verlangen                    Vragen

Slechts één woord

Gewoon één woord dat is alles dat je hoeft te onthouden. Met dit woord ga jij deze zomer de wereld op een andere manier bekijken. Kies het woord uit dat jou het meest aanspreekt, maakt niet uit waarom. Onthoud enkel dit woord en ga er deze zomer mee aan de slag. Alle manieren zijn goed. Observeer en/of handel ernaar. Schrijf je ervaringen op, praat er over met anderen, maak er een foto van of doe geen van allen. Vul deze oefening vooral in zoals jij het wilt of laat hem lekker links liggen.

Mocht je deze opdracht te summier vinden, twijfel je aan het nut, of heb je behoefte aan meer opties om je nieuwsgierigheid te prikkelen? Dan verwijs ik je graag naar een mooie en praktische publicatie: Impulsen voor nieuwsgierigheid, geschreven door Jos Marell.  De V-motoren voor nieuwsgierigheid beschreven door Jos Marell vormden de inspiratie voor deze oefening.

Maar ik wil helemaal niks leren!

Mocht je nu denken, ik wil helemaal niks leren! Het is vakantie. *@#$ %^ met je leren!  Dat is prima, helemaal goed, dat hoeft ook niet. Ik durf namelijk te wedden dat je tijdens jouw vakantie meerdere dingen gaat leren, of je het nu wilt of niet.

Tot na de vakantie! Geniet ervan. Ik ben benieuwd wat je dankzij jouw nieuwsgierigheid gaat ervaren en leren tijdens deze vakantie.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.