Oisterwijk, 2018

Stagiair Mystica Damino verzorgt op 30 maart 2018, namens het Sociaal Innovatiecentrum (SIC) in Oisterwijk, een workshop in lichaamstaal en cultuur bij Stichting Tientjes in het Rondeel in Breda. Gedurende twee uur wordt er deelgenomen aan verschillende oefeningen, waarbij aandacht wordt besteed aan het tonen van vriendelijkheid en het afstemmen van gesprekken met iemand uit een andere cultuur door gebruik te maken van lichaamstaal.

Stichting Tientjes in Breda daagt mensen die maatschappelijk weer in beweging zijn gekomen uit om passie en talenten in de wereld te zetten en zo duurzaam in beweging te blijven. Er wordt gehandeld vanuit het idee om voor elkaar te zorgen, zonder alles in geld uit te drukken. “De Stichting Tientjes is een organisatie van waaruit vrijwilligers beweeglijk zijn in de maatschappij door nuttige mogelijkheden te bieden aan personen met een uitdaging, zoals eenzame ouderen en werklozen”, zegt Mystica, derdejaars student Toegepaste Psychologie aan Fontys Hogescholen. Momenteel is Mystica bij het SIC, een samenwerking tussen zorgorganisatie Dagelijks Leven en Fontys Hogescholen, werkzaam. Het SIC geeft studenten de mogelijkheid om in de praktijk te leren bij echte opdrachtgevers. “Het SIC stimuleert eigen initiatief en toen dacht ik: ‘waarom zou ik dit niet samen kunnen brengen bij Tientjes?’ Mijn moeder is daar vrijwilliger.” Bij de workshop zijn ook coördinatoren vanuit Tientjes aanwezig. Zij hebben net als de student een psychologische achtergrond, alleen dan gericht op neuro linguïstisch programmeren, dus gedragsverandering. “We beginnen met een quiz, daarna gaan we ‘soften.’ Dat is een afkorting die staat voor de aspecten van lichaamstaal die empathie uitstralen. Tot slot gaan we na een pauze zogenaamd speeddaten met iemand uit een andere cultuur. Hierbij wordt iedereen een personage van een verschillende, verzonnen cultuur toegedeeld en krijgt daarbij een eigen opdracht”, aldus Mystica.

Het thema van de workshop is interculturele communicatie. Dit gaat over hoe globalisatie ontstaat en wat de invloed van cultuur is op het verloop van communicatie. De workshop is op 30 maart en duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. De workshop vindt plaats in het Rondeel aan de Kloosterlaan 14 in Breda. Deelname gaat op inschrijving en is nog mogelijk. Stuur bij interesse een e-mail aan m.damino@student.fontys.nl.

FavoriteLoadingVind ik leuk