Wat is ze trots, Michelle. Vandaag geslaagd voor examen HBO Pedagogiek. Eindelijk, na 5,5 jaar hard studeren. Onderweg heeft ze wat pech gehad, vandaar die 1,5 jaar uitloop. Ze vertelt haar verhaal:

Hoe ken jij het Profileringsfonds?
“Mijn studie heeft wat langer geduurd, onder meer vanwege dyslexie. Via de decaan van Fontys heb ik een 5e beursjaar aangevraagd en gekregen bij DUO. Mijn medische verklaring was toen het bewijs dat ik daar recht op had. Via mijn studie-adviseur hoorde ik dat Fontys zelf ook afstudeersteun geeft aan studenten. Je moet dan bijzondere (sociale) omstandigheden aantonen, en dat kon ik zeker doen. Uit het profileringsfonds heb ik nog 5 maanden extra beurs gekregen, en dat was erg fijn, een uitkomst!”

Wat betekent die afstudeersteun voor jou?
“Fontys neemt de bedragen van DUO over, en ik had altijd een basis-, aanvullende, uitwonende beurs. Mijn financiële ruimte ging in het 6e jaar niet achteruit dankzij het Fonds. Dat gaf mij meer rust in mijn hoofd, want nu had ik geen geldzorgen meer. Zo kon ik alles op mijn afstuderen zetten en had ik geen bijbaan nodig. Die vijf maanden extra beurs van Fontys heeft mijn stress niveau zeker verlaagd. Bovendien is het een extra stok achter de deur, want je kunt maar maximaal 12 maanden extra beurs krijgen.”

Hoe is de aanvraagprocedure verlopen?
“Achteraf gezien viel die reuze mee, maar toen ik er aan begon leek het me een hele papierwinkel. Je moet best veel stukken aanleveren bij de decaan, zoals cijferlijsten, een motivatiebrief en studieplan. Toen het eenmaal in gang was gezet ging het vrij snel en kreeg ik een verlossend antwoord per brief. Soms vindt er nog een mondeling horing plaats blijkbaar, maar dat hoefde in mijn geval niet. Aan vijf maanden steun bleek ik gelukkig genoeg te hebben.”

Heb je nog tips voor andere langstudeerders?
“Richting Fontys zou ik zeggen dat het Fonds zich meer moet profileren, want de meeste studenten hebben er nog nooit van gehoord. Een postercampagne zou een tip zijn. Plus verhalen zoals de mijne online delen. En zeker ook vertellen bij de voorlichting aan afstudeerders, dat zou ook helpen. Gelukkig hoorde ik er op tijd van, anders was ik deze kans op afstudeersteun helaas mis gelopen. Verder had ik mentale steun vanuit de hogeschool en dankzij een studiemaatje, die heeft mij er door heen geholpen. Tenslotte: praat over je eigen situatie met iemand van jouw opleiding, ook al is die kwetsbaar of lastig. Pas dan gaan er belletjes rinkelen en deuren voor je open. Een aanrader!”

Meer informatie: https://connect.fontys.nl/diensten/SV/studentenbegeleiding/bijzondere-omstandigheden (klik door op Profileringsfonds / afstudeersteun)

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Gerben van Eeuwijk

Gerben van Eeuwijk is docent Sociologie bij Fontys Pedagogiek. Als lid van de kenniskring Diversiteit blogt hij over maatschappelijke onderwerpen.