1 April 2012…de dag waarop ik officieel in dienst trad bij Fontys HRM. Inmiddels zijn we 5 jaar verder. Een mooi moment om terug te blikken. Die terugblik maakt me trots, blij en dankbaar. Trots op onze opleiding, blij met mijn collega’s en dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en het plezier dat ik uit mijn werk haal. Bij het terugblikken op de afgelopen 5 jaar werd ik onlangs geholpen door de website werkenbijhogescholen.nl, die onder andere de praktijkverhalen van medewerkers bij hogescholen in beeld brengt. Op deze website staat ook mijn verhaal. Onderstaande blog is een bewerking van het interview dat ik heb gegeven.

De stap naar het docentschap
Omdat de politiek mij trok koos ik in 2003 voor een studie Bestuurs- en Organisatiewetenschappen in Utrecht (USBO). Gaandeweg vond ik de ‘organisatiekant’ steeds interessanter worden. Mensen op de goede plek zetten, talenten ontwikkelen…dat vind ik toch wel het mooiste dat er is. Na een Master Strategisch HRM en een onderzoeksfunctie op de Universiteit Utrecht stapte ik bewust over naar het hbo en startte als docent bij Fontys HRM.

Droombaan
Stiekem had ik op de universiteit al gemerkt dat ik lesgeven erg leuk vond. Het gaf me veel energie, naast onderzoek doen. Als ik nou eens het vakgebied HRM kon combineren met lesgeven, liefst op een hogeschool – want heel praktijkgericht – dan had ik mijn droombaan te pakken. En zo geschiedde! Via de old school weg van een vacature en een sollicitatiebrief ben ik 2012 bij Fontys aangenomen als docent HRM. Ik had meteen een bomvol rooster, ben echt het diepe ingegaan. Dat was aanpoten. Gelukkig kwam ik terecht op een hele warme werkplek met fijne collega’s.

Thuiskomen
Op mijn standplaats Eindhoven heb ik circa vijfendertig HRM-collega’s, in Tilburg circa vijfentwintig. Ik heb m’n eigen plek en rol, maar zou nergens zijn zonder mijn collega’s. De sfeer hier, elkaar motiveren, lol hebben… begin dit jaar ben ik met mijn team zelfs een weekend weg geweest! Ik kom echt thuis op mijn werk en dat is iets heel kostbaars.
Vier dagen per week ben ik bezig met onderwijs, één dag per week werk ik als onderzoeker. Ik startte een paar jaar terug bij het Lectoraat Duurzaam Werken toen daar een plek vrijkwam. Dat sloot inhoudelijk mooi aan op mijn werkervaring en onderzoeksachtergrond bij de universiteit. Sinds november 2016 werk ik voor het Lectoraat Dynamische Talentinterventies.

Wat is talent?
Wat is nou eigenlijk ‘talent’ binnen HRM-land? Er is veel noodzaak om daar goed naar te kijken. Zelf doe ik onderzoek naar leiderschap en talentontwikkeling. Naast mijn rol als onderzoeker en docent ben ik inmiddels ook afstudeercoördinator. Dat heeft zich van nature zo ontwikkeld. Ik dacht al langer mee over hoe we ons onderwijs vormgeven. Dat past sowieso heel erg bij Fontys: het is een extreem platte en horizontale organisatie. Er wordt al snel een beroep op je gedaan: ‘Wat vind jij ergens van? Denk eens mee?’ Dat maakt het juist zo leuk.

Balans
Wat ik verder waardeer binnen onze opleiding is de ruimte om jezelf te zijn, ook als docent. Elke docent heeft zijn eigen manier van lesgeven. Daar hebben we ook intervisies over met elkaar. Een aandachtspunt is wat mij betreft de balans: werken vanuit rust en een stabiliteit. Heel eerlijk: ik ervaar het wel eens als lastig om alle ballen in de lucht te houden. Een 9-tot-5-mentaliteit past niet echt bij Fontys. Je gaat er vol voor óf niet. Tegelijk doet dat wel een beroep op je om je grenzen te bewaken. Dat is wel een issue binnen ons team. Maar ik krijg zóveel energie door mijn werkinhoud en collega’s, dat dat een fantastische hulpbron is die de werkdruk compenseert.

Vind je het leuk om mensen te begeleiden in hun ontwikkeling, wil je je netwerk uitbreiden, jezelf ontwikkelen en volop in contact staan met een breed praktijkveld? Dan wil ik anderen zeker aanraden om te komen werken binnen het hbo. Je zult je hier niet snel vervelen!

Peter Bos
Docent HRM

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Peter Bos

HRM-docentonderzoeker Fontys Lectoraat Dynamische Talentinterventies | Focus op Talentgericht Leiderschap | Passie voor jong Talent, het HR-vakgebied & Spreken.