Toen ik leerde lezen, wist ik wat ik later wilde worden: verhalenmaker! Op mijn zevende tikte ik mijn eerste krantje, op de typemachine in de dokterspraktijk van mijn oom. En op de lagere school hadden ze wel door dat ze mij met verhalen lekker aan de gang konden houden. Dus mocht ik elke week een verhaal maken, dat ik vervolgens mocht voordragen in de klas. Daarnaast leverde ik regelmatig een wedstrijdverslag aan voor het clubblad van de hockeyvereniging en schreef ik tig brieven naar vriendinnen die buiten het dorp woonden.

Op de middelbare school koos ik voor alle talen, economie, aardrijkskunde en geschiedenis. Ook hier kwam mijn drang om te schrijven goed van pas. Toen we in vijf atheneum geen economieleraar hadden, schreef ik een brief aan Jo Ritzen, de toenmalige minister van onderwijs. Een vriend van me die in Delft studeerde, deed de brief bij de minister thuis in de brievenbus. Een week later werd ik uitgenodigd door de rector. Al snel bleek dat mijn brief letterlijk en figuurlijk was aangekomen. De rector had bezoek gehad van de inspectie en wij hadden weer een economieleraar. Of mijn medeleerlingen daar ook blij mee waren, vraag ik me nu wel af…

Ik deed eindexamen en slaagde. Ik mocht –na een tussenjaar in Antwerpen- journalistiek studeren bij Fontys in Tilburg. Wat een feest! Ik ontdekte hoe je echt goede verhalen maakt. Bovendien leerde ik er mijn man Stefan kennen. En eigenlijk meteen ook een groot deel van de rest van de familie. Want de oudere broers van manlief – Jurgen en Jeroen– studeerden er ook journalistiek. Net als hun geliefden Thea en Tineke. Inmiddels heeft iedereen zijn eigen weg gevonden in het vak. Jeroen als presentator, Jurgen als mediatrainer, Thea als bladenmaker en Tineke als illustratrice. Stefan en ik runnen samen ons eigen bureau: Hart voor verhalen. En natuurlijk zijn we benieuwd of onze kinderen straks ook weer kiezen voor de journalistenopleiding van Fontys in Tilburg. Ze hebben allemaal in ieder geval gevoel voor taal…

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Fridy Latijnhouwers

Strategisch communicatieadviseur met Hart voor verhalen.