Vroeg of laat kom je op de middelbare school voor een belangrijke beslissing te staan. Ga je wel of niet doorstuderen? Als ik naar mijzelf kijk, was deze keuze voor mij niet zo moeilijk. Ik wist al vrij snel dat ik wilde doorstuderen. Werken moet je immers nog je hele leven. De keuze voor mijn vervolgstudie vond ik daarentegen ontzettend lastig.

Ik, eigenwijs als ik toen was, dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ik was namelijk net 16 jaar geworden en ik vond het veel belangrijker om op vrijdagavond tot diep in de nacht op stap te gaan en op zaterdagochtend lekker uit te slapen. Ik had nog ruim twee jaar de tijd om een studie, die bij mij zou passen, te vinden. Het bezoeken van open- en meeloopdagen besloot ik om die reden dan ook vrij snel naar het vijfde leerjaar uit te stellen.

Met de kennis van nu zou ik het in ieder geval anders aanpakken. Mijn studiekeuzeproces had heel anders kunnen lopen als ik in mijn middelbareschooltijd wat actiever was geweest en bepaalde mogelijkheden had benut. Er diende zich gelukkig wel een andere mogelijkheid aan. Een cursus die is bedoeld voor mensen die totaal niet weten welke studie ze moeten gaan doen of voor studenten die met hun studie zijn gestopt en bij het vinden van een nieuwe studie hulp nodig hebben.

Mijn studieloopbaanbegeleidster had voor de cursusweken een heel plan voor mij uitgestippeld. Waar ik in het begin nog aangaf zeer veel interesses te hebben, werden deze week voor week minder. Uiteindelijk was het mij dan toch nog gelukt om op tijd een nieuwe te studie te vinden en met een gerust en zelfvoldaan gevoel kon ik gaan genieten van mijn vakantie.

Of dit zonder de cursus en de hulp van mijn studieloopbaanbegeleidster ook zou zijn gelukt, blijft natuurlijk altijd de vraag. Feit is wel dat als ik eerder van het bestaan van een studentenloopbaanbegeleiding had af geweten dat ik dan waarschijnlijk wel in een keer de juiste studiekeuze zou hebben gemaakt of dat in ieder geval de kans daarop aanzienlijk groter zou zijn geweest. Bij deze wil ik het Studentenloopbaancentrum aan de Fontys in Eindhoven dan ook aan iedereen aanraden die het maken van een studiekeuze uitermate lastig vind.

Inmiddels mag ik mijzelf nu al ruim zeven maanden student Speco sportmarketing- en management noemen en tot op heden heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Ben je in ieder geval bewust van het feit dat een studiekeuze doorgaans voor de meeste mensen niet makkelijk is om te maken. Je kunt namelijk maar beter je studie in één keer goed kiezen in plaats van dat je alles nog een keer over moet doen, zo kan ik uit eigen ervaring nu wel vertellen.

In het bovenstaande stuk zijn enkele passages uit mijn oorspronkelijke verhaal beknopt weergegeven. Indien je benieuwd bent naar mijn hele verhaal, klik op de bijlage. Verhaal studiekeuze PDF

FavoriteLoadingVind ik leuk