Op 24 augustus 2015, midden in een zwoele zomernacht, om drie uur twintig precies, schudde de grond ten zuiden van Napa, Californië. 249 mensen raakten gewond, tientallen gebouwen stortten in en duizenden liters fantastische wijn gingen verloren in de droge Californische grond. Rond Napa werd 93% van de mensen wakker, even verderop in Oakland en de San Francisco Bay Area was dat maar 55%.

45% van de mensen in Napa viel die nacht niet meer in slaap.

Hoe weten we dat? Dankzij Jawbone, een bedrijf dat hele lelijke armbandjes maakt die onder meer je slaapgedrag bijhouden. Het is de toekomst, mensen! De Gekwantificeerde Zelf. Op je gevoel afgaan is zo 2015! Gevoel is maar gevoel. Cijfers moeten we hebben! En daar zorgen de draagbare apparaatjes (wearables, onthoud die term!) voor die bijhouden hoe je slaapt, hoe je beweegt, wat je eet, hoe het gaat met je bloeddruk, je hartslag, je cholesterol, wat je drinkt en ga zo maar door. Deze apparaatjes stellen je in staat om je leven te beteren en natuurlijk om op te scheppen over je prestaties tegenover je Instagram – vrienden. De eerste onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat het hebben van een RuntrackerApp (voor hardlopers) ook echt zorgt voor meer training, meer betrokkenheid en – jawel – meer plezier.

Zou dat ook werken voor studiegedrag? Wat nu als we zouden meten hoeveel een student slaapt? Hoeveel hij beweegt? Hoeveel hij inlogt? Hoeveel hij studeert? Hoeveel hij on-campus is? En hoe zich dat verhoudt tot zijn medestudenten? Wat als we zijn concentratie kunnen meten? Wat als we weten wanneer het een Cup-A-Soup moment is, ook al is het nog geen 4 uur? E wat als we al die informatie teruggeven aan de student? In een app? Gaat dat werken? Gaat hij harder studeren? Is hij meer betrokken? Krijgt hij er meer plezier in? Helpt dat, zo’n Personal Studie Coach?

Is de Gekwantificeerde Student een goed idee?

Het zijn interessante vragen en bij Fontys zijn we begonnen met een onderzoek. We hebben groepen studenten die prototypes bouwen. We hebben afstudeerders die onderzoeken of je concentratie kan meten. We gaan Ruwe Data verzamelen om te kijken of we patronen kunnen opsporen. Allemaal nog in proeftuinen en in pilotvormen samen met lectoren, studenten, docenten en de diensten zoeken we naar stukjes van deze puzzel. Maar niet vrijblijvend, want onze ambitie is om elke Fontysstudent in 2018 de mogelijkheid te geven om voor minder dan 20 euro een Persoonlijke Studie Coach ‘in te huren’.

Lijkt het u ook interessant, kijkt u dan eens op www.quantifiedstudent.nl of volg @rensvandervorst op twitter.

En, nog belangrijker, laat het weten als u mee wilt doen!

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Rens van der Vorst

Zie rensvandervorst.wordpress.com