In deze weken ben ik extra alert vanwege de mantelzorg die ik doe voor mijn 92-jarige schoonmoeder. Door corona voel ik me uitgedaagd om creatief met sociale interactie om te gaan. Om te voorkomen dat ik haar besmet, maar ook om te voorkomen dat ze niet vereenzaamt. Immers, haar redelijke drukke sociale leven (gym, bridge, samen eten en wandelen) valt in een klap weg en ze moet mensen buiten de deur houden. Gelukkig kan ze whatsappen (handig want ze is ook best doof). Versneld leren we haar wat bij, via whatsapp, over mogelijkheden voor digitale sociale interactie met haar smartphone en tablet. En dat vindt ze fijn, want ze ‘kijkt de dagen weg in haar appartement’ (overigens, net zoals toen het zo heet was afgelopen zomer).

Ook voor mijn afstudeerders die – al dan niet op hun stageplek – aan hun scriptie werken, lijkt me wat ‘mantelzorg’ op zijn plaats. Wellicht is dit de eerste grote crisis die ze meemaken. Op school gaan de terugkomdagen niet door, planningen wat betreft het afstuderen zijn onzeker geworden. Misschien kan ik wel hun ‘lifeline’ voor school betekenen door digitale sociale interactie. Ik pols mijn afstudeerders of ze voelen voor een online afstudeerkring, via videoconferencing, iedere week een half uurtje. Na 5 minuten weet ik het antwoord al, ‘heeeeel graag, want we hebben heel veel vragen over hoe het verder moet’. Voor sommigen wordt dit de eerste keer online vergaderen. Dit draagt dus ook bij aan de ontwikkeling van professionele skills. Inmiddels heb ik ‘online werkbezoeken afgelegd’ en zo de stagebegeleiders kunnen spreken. We hebben een afstudeerkring aangemaakt in MSteams en het wekelijkse online halfuurtje ‘scriptie-ervaringen uitwisselen’ in de agenda’s geprikt. En handig, voor wie niet kan aansluiten, kunnen we de hele videoconference opnemen met één druk op de knop. Gelukkig brengt Corona ook mooie dingen. Komende weken heel veel sterkte, gezondheid en sociale interactie gewenst voor de hele Fontysgemeenschap!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Nanny Kuijsters

Docent SPECO Sportmarketing van FEHT onderzoeker 'sociale communicatie in (online) community's', vz Fontys Promovendi Groep, sporter, moeder, blogger