Een samenwerking tussen TEDx Eindhoven en Fontys Hogeschool Eindhoven

Graag stellen we ons even voor! Wij zijn Marloes Bouw en Sandra de Volder, studenten van de minor ‘Vaardig inLeiderschap’ aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Sinds het begin van dit schooljaar zijn wij bezig om een te gek evenement neer te zetten op 7 december a.s., namelijk een eigen georganiseerde TEDx Salon met als onderwerp ‘circulaire economie’! Samen met onze klasgenoten én docenten zijn wij volop bezig om dit evenement vorm te geven.

Graag nemen wij je mee in dit unieke proces. Hoe ervaren wij en onze klasgenoten het regelen van een evenement zoals dit en wat komt er allemaal kijken bij het regelen van een dergelijk evenement?

Vaardig in Leiderschap?
Leiderschap… wat houdt dit begrip precies in? En wanneer ben je nu een goede ‘leider’? Binnen de minor ‘vaardig in leiderschap’ werken de studenten aan vaardigheden die men nodig heeft om als leidinggevende aan de slag te gaan. Het TEDxEindhoven Salonevent creëert kansen voor de studenten die deze minor volgen. Door het organiseren van dit evenement worden theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld. Niet alleen passen de studenten de leiderschapsvaardigheden in de praktijk toe, maar ook bedrijfskundige kennis. In deze minor komen studenten met verschillende bachelors-opleidingen bij elkaar: van pedagogiek tot chemie. Dit maakt de projectgroep een multidisciplinair team is.

Toen het project startte, werden wij als studenten aardig in het diepe gegooid. Het thema van het Salonevent was bekend, maar verder was het op dat moment een groot raadsel. Waar moesten we beginnen?

“Circulaire economie- wat?”
Met een frons keken wij onze docenten Sabine Snippen en Cécile van den Boogaard aan. Dagelijks hoor je het woord duurzaamheid voorbij komen, maar sommige van ons hadden geen idee wat circulaire economie in hield. Mede door de dag van de duurzaamheid (georganiseerd door het Fontys Impulsteam Circulaire Economie) kregen we een beter beeld van wat circulaire economie inhield.

We zijn gestart met brainstormen over het evenement. Hoe willen wij het Salonevent zien en hoe wil TEDxEindhoven het salonevent zien? Het belangrijkste motto is ‘ideas worth spreading’ Het project is zo georganiseerd dat er zes kleine deelprojecten worden uitgevoerd: locatie, gastenlijst, draaiboek, catering, camera/video en licht/geluid. Iedere projectgroep is verantwoordelijk voor een eigen ‘deelproject’ en elke projectgroep heeft zijn eigen voorzitter.

We kwamen er al snel achter dat de gastenlijst, het regelen van sprekers en de financiering prioriteit nummer 1 hadden. Omdat dit de fundamentele voorwaarden zijn om het Salon event te kunnen organiseren. Ook de locatie is een belangrijke factor voor het evenement.  Uiteindelijk is het Parktheater als locatie gekozen.

Om een beter beeld te krijgen van een TEDx evenement mochten een aantal studenten (waaronder wijzelf) aanwezig zijn bij het Mainevent van TEDxEindhoven. Door de rondleiding en het ervaren van het evenement, is er een beter beeld gecreëerd van hoe ons evenement eruit zou kunnen zien. Wij hebben ook in de zaal gezeten toen de sprekers hun ‘talk’ hielden. Een spreker, genaamd Mpanzu Bamenga, bezorgt ons tot op de dag van vandaag nog steeds kippenvel. Zijn verhaal was zo inspirerend en kwam recht uit het hart. Een onvergetelijke ervaring. Dit is precies wat wij ook hopen met ons evenement te bereiken. We hopen dat onze sprekers de gasten kunnen inspireren en hun bewuster te laten nadenken over een duurzame wereld.

NU, nog twee weken voor het evenement, zijn we er bijna klaar voor. De cruciale factoren zijn rond en nu gaat al onze aandacht uit naar het fine-tunen van het evenement. We zijn trots op hetgene wat we tot nu toe bereikt hebben. Hierbij nog even een dikke ‘shout-out’ naar Cecile, die flink wat voor haar kiezen heeft gehad de afgelopen tijd. Zonder haar was het ons absoluut niet gelukt om dit evenement op poten te zetten.

Lieve groeten,

Marloes & Sandra

Ben je nieuwsgierig naar dit evenement? Kijk op:
https://www.parktheater.nl/programma/6742/Fontys/TEDx_Eindhoven_Salon_360_degrees_Economy/
Je bent van harte welkom!

 

 

FavoriteLoadingVind ik leuk