Het is weer eens zover….. Ik moet wederom een stagiaire overtuigen dat zij, ondanks dat ze er maar kort is, toch onderdeel uitmaakt van ons team. Dat het niet uitmaakt dat zij zich als onervaren beginnend beroepsbeoefenaar tussen de doorgewinterde professionele zorgverleners zit. Dat het niet uitmaakt dat er 2 generaties zitten tussen haar en mijn oudste collega. Haar mening is evenveel (en misschien wel meer) waard als die van de anderen. Ze heeft vanochtend tijdens de zorg een handeling gezien die in haar ogen veel efficiënter kan, maar ze durft dit niet ter sprake te brengen bij de betreffende collega. Door ervaringen in het verleden is ze bang dat er op haar neergekeken zal worden.

Kortom er is werk aan de winkel voor mij als werkbegeleider. Ieder argument dat ze aandraagt probeer ik te weerleggen. ‘Iemand die maar kort op de afdeling is, ziet juist de zaken waar wij allemaal blind voor zijn geworden. Jij komt net uit de schoolbanken en hebt de laatste theorieën en ontwikkelingen geleerd, zaken waar wij (te) weinig tijd voor hebben om die allemaal bij te houden. En dat je een kritische houding aanneemt tegenover een oudere collega zien wij niet als disrespect. Het is een manier voor ons en jou om te leren en verder te ontwikkelen. We willen allemaal het beste voor de cliënt’.

De stagiaire ziet nu in dat haar mening er wel degelijk toe doet, maar toch is ze nog wat huiverig. ‘Hoe moet ik dat dan aanpakken, zonder iemand te bekritiseren?’ ‘Door vragen te stellen’ zeg ik. Ze kijkt mij onbegrijpend aan. ‘Door te vragen waarom de collega het op die manier aanpakt. Door te vragen wat de voor- en nadelen van de werkwijze zijn. Door te vragen of er nog andere opties zijn om de handeling voor elkaar te krijgen’. Hierdoor spoor je de collega aan om na te denken.

‘Als laatste optie kun je benoemen dat jij het op school anders geleerd hebt. Het kan bijna niet anders dan dat er een gesprek ontstaat’. Een dialoog waarbij de stagiaire de positie heeft verworven van een gelijkwaardige gesprekspartner.

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Niels van Dijk

verpleegkundige | amateur-fotograaf | beeldmaker | koffie-fanaat | zoekt naar grenzen