de seks zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [sɛks] handelingen waarbij je geslachtsorgaan een rol speelt en waarvan je lichamelijk opgewonden van raakt. vb: pubers doen vaak hun eerste ervaringen op met seks

Het was een werkcollege van ontwikkelingspsychologie waarbij we nader uitleg kregen over de adolescentie (leerjaar 1 van mijn opleiding destijds). Hoe ga je als pedagoog om met seksualiteit en hoe maak je het bespreekbaar. Ik was toen zelf nog een puber en vond het ook best een beetje spannend om het over seks te hebben. ‘Iedereen in de klas heeft hier wel een keer seks gehad toch?’ stelde de docent. Ik voelde mezelf rood aanlopen. Zover was ik nog láng niet. De meisjes van Maastricht lachten hardop en deelde een paar stoere verhalen. Zij overduidelijk wel. Ik was ontdaan van de veronderstelling van de docent en schaamde me er zelfs een beetje voor.

Ik had een bijbaantje bij een horecabedrijf waar ik Martijn (geanonimiseerd) ontmoette. We hadden een ‘klik’ zoals ze dat noemen. Martijn was een paar jaar ouder waar ik nogal van onder de indruk was. Hij bleek een paar straten verderop te wonen. ‘Anders kom een keertje wijn bij me drinken!’ zei hij met een knipoog en raakte voor een seconde mijn bovenarm aan. Dat wilde ik wel.

Een week later zat ik bij Martijn op de bank. De wijn vloeide rijkelijk en al gauw was ik aangeschoten. We kletsten over het horecabedrijf, over de wijn en hij zei dat hij me mooi vond. Ik voelde me gevleid maar ook steeds meer aangeschoten. Toen zoenden we. ‘Hóe romantisch’, dacht ik nog. Martijn had duidelijk meer ervaring met vrouwen dan ik met mannen. Ik voelde mijn hart sneller kloppen, niet omdat ik Martijn zo leuk vond maar eigenlijk geen idee had wat er gebeurde. Ik lag op de bank half ontkleed bij een jongen die ik helemaal niet kende. ‘Je bent toch geen maagd hè?’. Het was alsof ik mijn docent hoorde.

’s Ochtends werd ik wakker met een enorme kater en flashbacks naar wat er die nacht was gebeurd. Ik pakte mijn spullen en moed bij elkaar om het huis uit te sneaken terwijl Martijn nog in diepe slaap was. Op weg naar huis voelde ik me redelijk badass, want nu hoorde ik bij de club. Ik maakte er nog nét geen reflectieverslag van.

Als ik de jonge studenten zie in het studiepark denk ik soms terug aan mezelf. In het werkcollege, op de bank bij Martijn. Dat je als jonge vrouw maar ook als man zo kwetsbaar kunt zijn en beïnvloedbaar. Dat de norm voor iedereen anders is en seks voor iedereen iets anders kan betekenen. Dat seks niet iets is wat je moet doen om erbij te horen. Maar wat je mag doen zolang jíj het fijn vindt. Want dan is seks inderdaad best leuk 😉

 

 

[1] Maart 2018 is de maand van de leuke seks. Een landelijk platform van verschillende partijen die naast inspireren en informeren, seks ook op een positieve manier willen belichten. De laatste tijd is met name de negatieve kant van seksualiteit in beeld en media gekomen. Denk aan bijvoorbeeld #metoo. Door het hele land worden verschillende activiteiten georganiseerd om seksualiteit in een ander daglicht te plaatsen.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Alisa Lalicic

Binnen de opleiding Pedagogiek te Tilburg werkzaam als onderwijs-onderzoeksassistent. Ik praat veel en denken doe ik nóg meer. Een blog biedt uitkomst 🙂 Verder houd ik van bakken, hardlopen, muziek luisteren, buiten zijn, de wereld ontdekken en ben ik altijd nieuwsgierig naar de mensen om me heen. De blogs geven een kijkje in de wereld in wat mij bezig houdt.