“leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven”.

Dit is de betekenis van koyaanisqatsi, een woord afkomstig van de Hopi-indianen in de Verenigde Staten. Hopi staat voor ‘zich gedragen, iemand die gemanierd, beschaafd, vreedzaam, beleefd is, die zich aan de Hopi-weg houdt.’

Complexe vraagstukken

Het bedenken van oplossingsrichtingen voor de complexe vraagstukken waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd vraagt niet alleen om denkkracht, maar ook om kunnen (in)voelen zonder direct te oordelen.

KOYAANISQATSI is een cultfilm uit 1982 zonder woorden, maar met muziek. De film zoomt extreem in en uit op de wereld eind jaren 70 begin jaren 80. De indringende beelden van de natuur en hoe we als mensen leven, werken, onszelf voortbewegen en voorzien van eten en entertainment zijn nog steeds actueel. De beelden worden vertraagd afgespeeld of vele keren versneld. Je moet soms goed kijken wat je ziet. En soms is het duidelijk wat je ziet maar lijkt het tegelijk zoveel meer.

Overweldigend

Op 17 juni  bezocht ik een concert in het filmhuis van de Cacaofabriek in Helmond. Een nieuwe compilatie van beelden uit de film KOYAANISQATSI werd live begeleid door de Brusselse  band ‘We stood like kings’. Zij componeerden hun eigen soundtrack geïnspireerd op de originele filmmuziek van Glass en muziek van Pink Floyd, Chopin en Mogwai.

 

De docu-film en de nieuwe soundtrack maken de onrust, onbalans en desintegratie die we ook anno 2022 ervaren op prachtig indringende wijze zichtbaar en voelbaar. Deze mix van beelden en muziek zorgde ervoor dat ik niet in staat was om echt stil te staan bij alles wat ik dacht. Hierdoor overheerste mijn gevoel; een prachtig, maar ook overweldigend gevoel voor iemand die veel in haar hoofd zit.

Hoe werkt dat bij jou?

Wat helpt jou om je te verwonderen over de onrust en gekte in de wereld? En wat heb jij nodig om deze te willen verkennen en ontdekken door meer te ervaren en voelen in plaats van vooral te denken? Wat doe jij met deze gevoelens? Denk jij ze weg of zetten ze een verandering bij je in beweging?

Het KOYAANISQATSI concert in de Cacaofabriek is onderdeel van ‘Meer over antroproceen’. Dit is een serie lezingen, films/documentaires en concerten in aanvulling op de tententoonstelling  ANTROPOCEEN in de Kunsthal van Museum Helmond. Deze expositie maakt je bewust van de invloed die we hebben op het ecosysteem en de atmosfeer van de aarde.

Meer weten?

Ga dan naar ‘Meer over antroproceen’.

 

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.