Wat is jouw eigen-wijsheid en hoe kom jij hieraan?

Ieder persoon zit vol met prachtige, inspirerende en intrigerende verhalen. De verhalen waar je trots op bent deel je graag met anderen. En dan zijn er de verhalen waar je onzeker over bent of waar je je misschien zelfs voor schaamt. Dit zijn de verhalen waar je vaak veel van hebt geleerd, maar die je minder vaak deelt en misschien liever voor anderen verborgen houdt. Al deze verhalen horen bij jou en hebben je gemaakt tot wie je bent.

Nieuwsgierigheid: het begin van een avontuur

Door jouw nieuwsgierigheid en interactie met jouw omgeving heb jij een unieke set aan ervaringen, informatie, kennis, vaardigheden en houdingen ontwikkeld. Je hebt bewust, onbewust, met veel plezier en soms juist met veel pijn en moeite inzichten opgedaan die vorm hebben gegeven aan jouw identiteit. Jouw eigen wijsheid geeft jou kaders, zekerheid en helpt je bij het inschatten van situaties en nemen van beslissingen. Eigen wijsheid en eigenwijsheid geven je dus richting en kracht. Ze zijn in feite een noodzakelijkheid om je niet continu onzeker te hoeven voelen. Ze helpen je om bij jezelf te blijven wanneer anderen andere het niet met je eens zijn of zelfs flink tegengas geven en je willen veranderen. Het helpt je om buiten de gebaande paden te treden en buiten de lijntjes te kleuren.

Eigen-wijsheid en buiten jouw eigen kaders treden

Eigen wijsheid en eigenwijsheid zijn zoals alle kwaliteiten een potentiele kracht én valkuil. Eigen-wijsheid helpt je buiten de lijntjes van anderen te kleuren. Maar ben je ook in staat om buiten jouw eigen lijntjes te kleuren? Je hebt dan wel jouw eigen ‘lijntjes’ en eigen weg gevonden, maar jouw weg doorkruist of valt vaak samen met de weg van anderen. Hoe vaak ben jij in staat om oprecht nieuwsgierig te zijn naar de weg, de vragen, meningen en ideeën van anderen?

‘In je eentje ga je sneller, maar met z’n tweeën kom je verder’.

Jouw nieuwsgierigheid is een natuurlijk mechanisme om jezelf en de wereld om je heen beter te willen begrijpen. Wanneer je nieuwsgierig bent neem je dingen niet voor vanzelfsprekend aan en vul je niet voor anderen in. Je staat jezelf toe om je te verwonderen en jezelf, anderen en je omgeving continu te verkennen en (her)ontdekken. Open staan voor nieuwe informatie en ervaringen brengt onzekerheid met zich mee. Nieuwsgierig zijn kan dus als ongemak en spanning aanvoelen, maar stelt je in staat om je beter in een ander in te leven en gezamenlijk tot gedragen ideeën en oplossingen te komen.

Seek first to understand, then to be understood – Steven Covey

Mensen kunnen over het algemeen slecht gedachten lezen en zijn veel met zichzelf en hun eigen onzekerheden bezig. Wil je dat de ander jouw sterke punten benut, maar ook rekening houdt met jouw valkuilen en gevoeligheden? Dan helpt het om nieuwsgierig te zijn naar jouw eigen sterke punten en valkuilen en open te staan voor de nieuwsgierige vragen van de ander, zodat deze jou kan leren kennen. Dit vraagt van jou een bepaalde mate van openheid over jouw mooie verhalen, maar ook over jouw minder mooie verhalen. Durf jij aan te geven dat je iets eng, moeilijk of vervelend vindt of dat je fouten hebt gemaakt?

The miracle is this: the more we share, the more we have – Leonard Nimoy

Twee mensen kunnen elkaar pas werkelijk helpen en versterken wanneer ze open durven te staan voor de vragen, gedachten, meningen en ideeën van de ander. Nieuwsgierig zijn naar jezelf en anderen loont, vooral wanneer je wilt samenwerken.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.