Comfortzone en daar vooral uitkomen. Dat willen we tegenwoordig allemaal een keer. Toch blijkt het soms te hoog gegrepen omdat we zijn vast vastgeroest in structuren en patronen. Het is vooral makkelijk als je iets al jaren doet. Juist die automatische piloot biedt logica. Je hoeft niet na te denken, het is prima zo. Wat dan juist wordt vergeten is dat die piloot je meeneemt naar de sleur. Voordat je het weet ga je voor de tiende keer naar dezelfde camping in Frankrijk op vakantie en beloof je iedere week om dingen anders te doen. Veilig in je eigen comfortzone. Eruit komen daar? Liever niet! Echter kent de comfortzone al ver voor onze tijd z’n oorsprong. Het Bijbelse verhaal van Adam en Eva ging namelijk al over de comfortzone. Want is het daadwerkelijk een zonde dat Eva een hap van de appel nam?

Ik vermoed dat Adam en Eva destijds trendhoppers waren. Schaamteloos uitten zij hun nudistenbehoefte, wat in deze tijd behoorlijk out-of-the-box is. Ze waren beiden aardig gespierd. Er werd verondersteld dat God hen in het hof van Eden heeft geplaatst. Ik denk eerder dat Adam en Eva naar het hof gingen voor een intensieve bootcamp. Daarnaast mochten ze van alle fruitbomen eten behalve van de boom van kennis van goed en kwaad. Vreemd verbod van God, het is weinig van psychologische aard. Hij zou moeten weten dat menselijke hersens het woord ‘niet’ niet herkennen. Enfin, fouten maken ís menselijk. Vervolgens werd Eva verleid door de slang om wél een appel van de boom te eten. Adam zal vast een labiel persoon zijn geweest want ook hij nam vervolgens een hap van de appel. Eva liet weinig geëmancipeerd gedrag zien (samen sporten met je man, come on…) en liet zich zelfs verleiden door de slang (een makkelijke prooi voor een loverboy van nu). Bij Adam was er nauwelijks sprake van een moderne levensvisie. Zonder blikken of blozen deed hij Eva na door zelf ook een hap te nemen. Dat getuigt van weinig assertiviteit. Toch was het best dapper wat Eva deed. Ze deed namelijk iets waarvan ze wist dat het niet mocht. Zonder te weten welke consequenties eraan waren verbonden. Conclusie, Eva kwam uit haar comfortzone! Het was geen zonde die Eva beging, zij deed wat ze wilde #bethechange. Laten we een voorbeeld nemen aan onze Eva. Want uit je comfortzone komen is verdomde goddelijk.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Alisa Lalicic

Binnen de opleiding Pedagogiek te Tilburg werkzaam als onderwijs-onderzoeksassistent. Ik praat veel en denken doe ik nóg meer. Een blog biedt uitkomst 🙂 Verder houd ik van bakken, hardlopen, muziek luisteren, buiten zijn, de wereld ontdekken en ben ik altijd nieuwsgierig naar de mensen om me heen. De blogs geven een kijkje in de wereld in wat mij bezig houdt.