Stel je eens voor: je wordt ’s morgens wakker en je bent niet meer nieuwsgierig. Hoe ziet je leven er dan uit?

Met deze vraag opende ik afgelopen week mijn workshop over nieuwsgierigheid tijdens het Permanent Beta Festival (PBF). Tijdens dit festival kwamen gedurende vijf dagen ongeveer 200 mensen  in de Drentse bossen bij elkaar om hun kennis en interesse in technologie, wetenschappen en kunst met elkaar te delen en te vieren.

Curiosity is life, assumption is death

Bij PBF worden problemen niet uit de weg gegaan. Ze worden verwelkomd, onderzocht en mogelijke oplossingen worden bedacht en waar mogelijk direct uitgevoerd.

Want moeten en kunnen dingen niet anders? Wat kunnen wij doen om de wereld een stukje beter en mooier te maken? Welke patronen, aannames en verworvenheden moeten we hiervoor loslaten? Deze vragen EN mogelijke oplossingen worden niet alleen in labsessies besproken maar ook tijdens het kampvuur, bij het ontbijt, lunch, avondeten en tijdens en tussen de workshops door.

Want zoals Albert Einstein zei: “We cannot solve our problems with the thinking we used when we created them” en “If I had an hour to solve a problem, I’d spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions.”

Blijf vragen stellen

Permission to be curious

Het aller mooiste en fijnste van dit festival is dat de deelnemers niet een beetje, maar enorm nieuwsgierig zijn en open staat om van en met elkaar te leren. Dit betekent dat zij open staan voor vragen, heel veel vragen.

Mijn workshop en onderzoek zijn geweldig excuses om mensen te bevragen over dingen waar ik altijd al nieuwsgierig naar was. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Hoe bewust zijn zij van de diversiteit en kracht van nieuwsgierigheid? Hoe zetten ze hun nieuwsgierigheid om in ondernemendheid? Wat is de drive of personal purpose dat hen de energie geeft om op een gezonde (of ongezonde) manier het leven te doorlopen en waarde voor henzelf en anderen te creëren? En wat belemmert hen bij tijd en wijle om dit pad op hun eigen wijze te bewandelen?

Natural networking

Voorafgaand aan het festival had ik met drie bijzonder nieuwsgierige personen afgesproken om ze in het bos te ontmoeten en interviewen. Emy; een jonge vrouw uit Iran die sinds een paar maanden in Dresden woont, als IT-er werkt en vastbesloten is de wereld te verkennen op haar eigen, unieke en enthousiaste manier. Martin gaat sinds hij onlangs gepromoveerd is op sociale netwerken van studentondernemers als Dr. Martin door het leven. Naast doctor is hij ook karaokemaster en een levend kunstwerk. En tenslotte Theresa: een enthousiaste frisdenker, projectmanager op het gebied van duurzaamheid en een sterke vrouw die zich betrokken voelt bij bijzonder nieuwsgierige ouderen.

Het festival was een unieke kans om hen op één plek te treffen en te spreken. Het bleef echter niet bij deze drie mooie personen. Ik sprak nog vele andere bijzonder nieuwsgierige personen. Hoe kan het ook anders met zo’n grote groep inspirerende mensen.

Nieuwsgierig to the max

Martijn Aslander; één van de initiatiefnemers van het festival was zo nieuwsgierig naar het onderwerp van mijn onderzoek dat hij wel wat vragen wilde beantwoorden. Martijn is onder andere bekend van de boeken Easycratie en Nooit af die hij samen met Erwin Witteveen schreef. Hij bouwde een Hunebed samen met 14.000 man en ondernam een oneindige reeks van avonturen. Martijn is een persoon die met handige tools en minimale discipline, maximale ruimte voor onverwachte zaken, serendipiteit en chaos creëert. Hij weet hierdoor zijn nieuwsgierigheid optimaal te voeden en benutten. Hij is nieuwsgierig to the max.

Je kan de komende tijd dus een aantal nieuwe portretten verwachten in mijn blogreeks ‘Nieuwsgierige types’, waaronder het interview met Theresa, Martin, Emy, Martijn en andere verrassende en inspirerende persoonlijkheden.

Nieuwsgierigheid en vitaliteit

Terug naar de ochtend waarop jij wakker wordt en niet meer nieuwsgierig bent.

Nieuwsgierig zijn betekent open in het leven blijven staan.

Een leven zonder nieuwsgierigheid valt haast niet voor te stellen. Sta er maar even bij stil. Wat doe je wanneer je letterlijk nergens meer nieuwsgierig naar bent: naar niks en niemand? Nieuwsgierigheid zorgt voor de continue ontwikkeling en groei van jou als persoon. Jouw IK wordt bepaald door jouw genetische opmaak maar voor een nog groter deel door jouw omgeving en hoe jij hierop reageert. Jouw nieuwsgierigheid en de ervaring en kennis die je hierdoor wel of juist niet opdoet bepalen in sterke mate hoe jij je ontwikkelt en jezelf en jouw omgeving ervaart.

Nieuwsgierigheid is dan ook nauw verbonden met ons welzijn. Nieuwsgierig zijn en nieuwsgierig doen, alleen of samen met anderen, is voedend voor de geest maar ook voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons uitgedaagd voelen of wanneer er te weinig uitdaging is we onszelf gaan uitdagen. Nieuwsgierigheid geeft energie, maakt vrolijk, zet aan tot spelen, experimenteren, gek doen en lachen. Het geeft diepere inzichten en een gevoel van begrijpen en begrepen worden, verbondenheid en liefde. Allemaal zaken die bijdragen aan het welzijn en vitaliteit.

Als ze er niet is, weet een man pas wat hij mist

Nieuwsgierigheid is net als het lied van De Dijk: Als ze er niet is.

een man weet niet wat hij mist
maar als ze er niet is
als ze er niet is
weet een man pas wat hij mist

Nieuwsgierigheid is zo alledaags dat we het vaak haast niet opmerken.

Blijf nieuwsgierig

Om nieuwsgierig te blijven geef ik je alvast twee tips.

  1. Omgeef je met nieuwsgierige personen.
  2. Wordt je bewust van je eigen nieuwsgierigheid en die van anderen.

In de week van 23 t/m 27 september vindt de Fontys Vitaliteitsweek plaats. Fontys studenten en medewerkers kunnen gratis workshops volgen die hun vitaliteit ten goede komen. Op 23 en 24 september geef ik in Eindhoven workshops over nieuwsgierig zijn en blijven.

Werk je niet bij Fontys maar leer je ook graag meer over nieuwsgierigheid? Op 4 juli werd ik een uur lang geïnterviewd door No School en Club Cele over ‘een leven lang nieuwsgierig’. Tijdens het programma Lentegasten, gaf ik een aantal inzichten en tips. Daarnaast deel ik à la Zomergasten een aantal inspirerende filmpjes over nieuwsgierigheid. De opname is bijna klaar om gedeeld te worden en kan je verwachten in een van mijn komende blogs.

Blijf nieuwsgierig en hopelijk tot ziens.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Danae Bodewes

Onderzoeker bij Lectoraat Business Entrepreneurship Thema's: ondernemerschapsonderwijs, nieuwsgierigheid, informeel en non-formeel leren. Hoe ziet een leven lang nieuwsgierig eruit? In een reeks portretten genaamd Nieuwsgierige Types geef ik de komende maanden een gezicht aan nieuwsgierigheid, ondernemendheid, informeel en non-formeel leren. Ter voorbereiding van mijn nog te publiceren boek over nieuwsgierigheid interview ik personen van verschillende achtergronden en leeftijden over hun nieuwsgierigheid, fascinaties en hoe deze bijdragen aan hun ondernemendheid.