‘0612345678 heeft u toegevoegd aan ‘De bouwput’. Zonder toestemmingsformulier, zonder overleg word ik zonder pardon toegevoegd aan een WhatsApp groepsgesprek. Bestaande uit verschillende families en andere mensen/vrienden van mijn zus. Het leek haar een goed idee om al deze mensen bij elkaar in een groep te zetten om ons mee te nemen in de verbouwing van haar woonkamer. ‘De muur gaat er nu uit!’ gevolgd door een selfie met een zogenaamd angstig gezicht. ‘Succes!’ wordt door enkele groepsleden gewenst. In de uren die volgen heb ik tientallen foto’s en video’s ontvangen van het daadwerkelijk vallen van de muur, reacties daarop en een vies pornofilmpje van iemand die zich niet bewust is van wie er in ‘de bouwput’ zit. ‘Oma heeft de groep verlaten’, ik geef haar geen ongelijk.

In de ‘liefst kinderen’-WhatsApp groep (zussen en moeder), ontstaat er een discussie over waarom moeder samen met vader in ‘de bouwput’ is toegevoegd. Dat zou in eerste instantie geen probleem moeten opleveren. Wel wanneer vader en moeder tien jaar geleden gescheiden zijn en elkaar sindsdien niet meer gesproken hebben. In de zussen-WhatsApp groep (zonder moeder of vader) gaat het gesprek verder. Over waarom mam zich zo moet aanstellen en waarom de ander dat niet vindt. In een privé berichtje van een zus de vraag waarom ik op geen enkel gesprek reageer. Als ik na een uur nog altijd niet heb gereageerd, krijg ik weer de vraag waarom ik niet reageer en een gemiste spraakoproep. In de zussen-WhatsApp groep een berichtje ‘Jeeeezus wat is er met Alies aan de hand!?!’ gevolgd door een rebus aan emoticons.

Vroeger vond ik het best moeilijk om een houding aan te nemen in een groep. Ik ben er nog altijd geen held in, je weet nooit wat ze van je denken. Op WhatsApp is dat anders. Daarin word je, of je wil of niet, in een groep geplaatst met mensen die je niet altijd kent. Je wordt in deze groep geacht om mee te doen. Want doe je dat niet, dan ben je raar (zus Lalicic, 2018). Zo staat mijn hele WhatsApp vol met groepen waar ik (soms ongevraagd) onderdeel van uit maak. Babyshower, Bende van Ellende, Wijkkrant, Klas 1C, Bitches Love, Aan Tafel, Papa en de kinderen; een greep uit de WhatsApp groepen waar ik een bepaalde rol in dien te hebben. Een rol die in geen enkele WhatsApp beleid staat beschreven.

Ik vind het nog steeds best moeilijk om een houding aan te nemen in een groep. Ik vind het nóg moeilijker als ik met ze in een WhatsApp groep zit en ze nog nooit gesproken heb. ‘Oh jij zit ook in die appgroep he?!’ wanneer ze me in het echt tegenkomen. Alsof ze me daardoor kennen en zogenaamd nonchalant op mij af kunnen stappen. Ik vind het verwarrend al die groepen en mensen en rollen waar ik niets vanaf weet. Het is een grote bouwput.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Alisa Lalicic

Binnen de opleiding Pedagogiek te Tilburg werkzaam als onderwijs-onderzoeksassistent. Ik praat veel en denken doe ik nóg meer. Een blog biedt uitkomst 🙂 Verder houd ik van bakken, hardlopen, muziek luisteren, buiten zijn, de wereld ontdekken en ben ik altijd nieuwsgierig naar de mensen om me heen. De blogs geven een kijkje in de wereld in wat mij bezig houdt.