‘Maar Alisa, we moeten zoveel doen!’. Stuk voor stuk kijk ik de studenten aan. Als bange vogeltjes zitten ze op een rij, allen instemmend op wat een medestudent zegt. ‘En ik moet nog beginnen met leren voor mijn tentamen!’, zegt ze. ‘Oh begin er niet over!’ zegt een ander en typt driftig op haar toetsenbord. Het is niet niks om eerstejaars student te zijn. Er komt veel op je af. ‘Weet je nog waar je een jaar geleden stond?’ vraag ik. Ze denkt hard na en zegt dat ze een jaar geleden met haar mbo-examens bezig was. ‘Waar je ook stond, je bent altijd verder dan toen’ zeg ik. Het blijven bange vogeltjes die me aanstaren.

In plaats van dat ik een preek houd dat ze zich niet zo moeten aanstellen, vertel ik een anekdote van toen ik op reis was in Azië. Ik ben destijds veel in contact geweest met de lokale bevolking van mijn eigen leeftijd. Ze waren erg geboeid door reizigers in het algemeen. Het is voor de jongeren ongebruikelijk om een paspoort te hebben en studeren is alleen voor de rijken. Ze hebben wel een gelukkig leven, zo stellen ze zelf maar in vergelijking met ons is hun wereld enorm klein.

 ‘Besef je wel dat je enorm bevoorrecht bent met het feit dat je studeren mag?’ zeg ik. Alle studenten hebben een laptop voor zich. Er ligt een Iphone op ieder bankje, de één nog mooier dan de ander. Sommige hebben zelfs al een auto. ‘En dat het eigenlijk best wel belachelijk is hoe verwend wij hier zijn in Nederland?’. De studenten reageren niet, ik weet niet of het tot ze doordringt. Echter besef ik zelf maar al te goed hoe bevoorrecht we zijn. Met álles wat we hebben. Dat wij de pareltjes van de wereld zijn met al onze rijkdommen. En zelfs dan is het wéér niet goed.

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Alisa Lalicic

Binnen de opleiding Pedagogiek te Tilburg werkzaam als onderwijs-onderzoeksassistent. Ik praat veel en denken doe ik nóg meer. Een blog biedt uitkomst 🙂 Verder houd ik van bakken, hardlopen, muziek luisteren, buiten zijn, de wereld ontdekken en ben ik altijd nieuwsgierig naar de mensen om me heen. De blogs geven een kijkje in de wereld in wat mij bezig houdt.