304 kilometer per uur. Ik lees het getal, maar de betekenis wil niet echt doordringen. Niet zo vreemd ook: zitliggend in een meer dan relaxte stoel, met Chinese slofjes aan de voeten en een tasje vol met mierzoete lekkernijen bij de hand dat we van de conducteur gekregen hebben, zoeven we comfortabel in een indrukwekkende hogesnelheidstrein door het Chinese binnenland.

Welkom in hightechparadijs China.

Een paar uurtjes later staan we al in Zhumadian, een voor Chinese begrippen bescheiden provinciestad (met toch een paar miljoen inwoners), zo’n 800 kilometer ten westen van Shanghai. Hier blijven we de komende dagen voor de lezingen, discussies en rondetafelconferenties. Eerste programmapunt in deze fraaie stad: een rondleiding op de lokale Huanghuai University, een prachtige University of Applied Sciences met zo’n 20.000 studenten.

We worden persoonlijk ontvangen door de president van de universiteit, mevrouw Tan Zhen, en bezoeken onder haar leiding Pioneer Park (het Institute for innovation and entrepreunership). Wat meteen opvalt: de vele ‘makerslabs’ waar studenten (en werkveld) kunnen experimenteren met virtual reality, animatie, robotica maar ook met ‘echte materialen’ zoals hout, papier en maquettes. Een creatieve en ondernemende sfeer met ambitieuze studenten die met trots hun verhaal vertellen.

Vanuit de technologische labs verkassen we naar de wereld van artistiek design. ‘Dreamworks’, zo heet het College voor Art and Design van de Huanghuai University. Dreamworks is gevestigd in een transparant, modern en open gebouw. Interessant is vooral dat de verschillende disciplines voor architectuur hier dichtbij elkaar zitten. Het gevolg is een mooie mix van samenwerkende studenten vanuit drie kanten: techniek (engineering), kunst en cultuur (architecture and design), en bedrijfsvoering (finance/economics, gericht op financiële parameters en onderhandelingen bij bouwprojecten).

Ik maak driftig aantekeningen. Zowel Pioneer Park als Dreamworks zijn inspirerende voorbeelden van een university die bredere ervaring op internationaal gebied heeft met partners in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Dit bezoek is ook een mooie kans voor Fontys om de samenwerking te verdiepen. Daar gaan we later deze week zeker verder over praten.

We sluiten dag 2 af met… een groot diner. De burgemeester van Zhumadian is hierbij aanwezig, net als de president van de provincie, én (weer) een aantal grote internationale bedrijven. Binnen een uur worden er tien gerechtjes (met stokjes) geserveerd (maar je moet het dan ook niet allemaal op eten…), luisteren we naar drie speeches en brengen we vijf keer een toost uit aan tafel. Kortom: een enerverende avond, die in het teken staat van respect, samenwerken en plannen concretiseren.

Wordt vervolgd!

FavoriteLoadingVind ik leuk

Over Nienke Meijer

Nienke Meijer (1965, Eindhoven) studeerde Organisatie en Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Voordat ze in 2009 toetrad tot het College van Bestuur (CvB) van Fontys Hogescholen, werkte ze 20 jaar in verschillende functies bij VNU en Koninklijke Wegener. Zij was de jongste directeur/uitgever van het Eindhovens Dagblad en was tot 2009 lid van het directieteam van Wegener. Sinds 1 december 2013 is Nienke voorzitter van het CvB van Fontys. Nienke heeft als aandachtsgebieden: onderwijskwaliteit en -innovatie, de actieve rol van studenten, de verbinding tussen Fontys en het (regionale) werkveld, de ontwikkeling van een leercultuur, en duurzaamheid.