Al een tijdje loop ik rond met een onderbuikgevoel. En dat gevoel heeft er mee te maken dat ik mij zorgen maak over de echte vrije keuze die studenten hebben bij het kiezen van een minor. Voordat ik deze blog ben gaan schrijven heb ik voor de zekerheid nog even wat zoekopdrachten bij Google ingegeven. En bij iedere Hogeschool lees ik hetzelfde, namelijk:

“Als voltijdstudent kun je kiezen voor een verbredende ……..minor, of voor een verdiepende minor die wordt aangeboden door de eigen opleiding. De keuze is aan jou. Ook minors buiten …….. en in het buitenland zijn mogelijk. Met de minor(s) geef je jouw studie een eigen gezicht. Je kunt je beroepsperspectieven ermee verbreden of jezelf juist specialiseren.” 

en

“Zorg wel dat je bij je eigen opleiding nagaat of er geen overlap is met je major. Dat staat vermeld in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van je opleiding, raadpleeg zo nodig je studieloopbaanbegeleider. Daar kun je ook terecht als je een minor wilt kiezen die door je eigen opleiding wordt aangeboden.”

En juist in die laatste alinea schuilt de grote adder onder het gras. Het aantal opleidingsminoren groeit harder dan het aantal hogeschool brede minoren. Het ontwerpen van zo’n minor kost natuurijk geld in het vrijmaken van docenten die een programma in elkaar zetten. Daarnaast is het een manier om de opleiding te ‘specialiseren’. Men verlengt het curriculum en heeft een directe verbinding met de studenten wat de werving ten goede komt. Tijdens deze werving geeft men vaak aan dat de minor perfect aansluit op de competentiematrix van de opleiding waardoor de student geen problemen hoeft te verwachten bij het aantonen van zijn competentieniveau. Waarbij ik ook wil melden dat studenten vaak ‘lichtelijk’ bang worden gemaakt over de ‘procedure’ die ze moeten volgen bij het verkrijgen van een goedkeuring voor een minor anders dan de opleidingsminor.

Uit eigen ervaring bij Fontys weet ik inmiddels dat je lang niet bij alle instituten studenten mag informeren over een Fontys brede minor. Daarnaast krijg je bij een aantal instituten te horen dat de studenten alleen een opleidingsminor kunnen kiezen. Wat dat betreft schrijf ik een klein beetje bevooroordeeld omdat ik natuurlijk graag met onze minor Embrace Technology, Entrepreneurship and Creativity van start zou gaan in februari. Aan de andere kant als studenten zich niet inschrijven dan is dat ook een teken.

De conclusie vooralsnog is dat er maar een minimaal aantal studenten een echte vrije keuze heeft en merendeel gefopt wordt en een lichtelijk ‘gedwongen’ minorkeuze maakt.

Waar ik vooral benieuwd naar ben is of jij als lezer:
– dit bij andere hogescholen ook erkent?
– dit totaal anders ervaart waardoor je mij misschien kunt informeren over de andere kant van het verhaal?

FavoriteLoadingVind ik leuk