In onze vorige blog hebben wij met je gedeeld hoe onze minorklas ‘Vaardig in Leiderschap’ druk in de weer was in het organiseren van een eigen TEDxEindhoven salonevent. Inmiddels is het een aantal weken geleden dat dit evenement heeft plaatsgevonden in het Parktheather in Eindhoven.

Met veel enthousiasme kijken we terug op het evenement. In deze blog delen wij onze ervaringen over het evenement en de minor Vaardig in Leiderschap.

Zoals in de vorige blog is toegelicht, volgen wij de minor ‘Vaardig in Leiderschap’. In een half jaar proeven wij verschillende facetten van leiderschap, leren wij over de inhoud van organisaties en werken wij individueel snoerhard aan ons Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Een druk, maar vooral uitdagend programma met groeiende studenten. Wat heeft deze minor ons opgeleverd? Vooral veel duurzame ervaringen.. of te wel: ervaringen die wij in de toekomst meenemen en ervaringen waarvan wij profijt van zullen hebben.

De hoofdactiviteit was het organiseren van een TEDxEindhoven Salon over ‘circulaire economie’. Deze activiteit vond plaats op 7 december 2017.

De weg naar het evenement toe is niet zonder slag of stoot gegaan. Het organiseren van het evenement bracht meerdere aspecten met zich mee, die we in eerste instantie niet voor ogen hadden.

We startte de minor met de mindset ‘Oh, dit doen we wél even. Wat een makkie’. Al snel bleek het niet zo te zijn en hebben wij hard moeten knallen om op 7 december een mooi evenement neer te zetten. Tot ongeveer een maand voor het evenement was er zelfs onzekerheid of dat het evenement wél zou plaatsvinden! Nog tot het evenement grapte wij zelfs met onze docent Cécile dat zij in The Truman Show was beland (The Truman Show een film uit 1995: waarin Truman leeft in een groot toneelstuk. Iedereen om hem heen speelt een rol. Hij ontdekt dat hij het middelpunt is van het succesvolle TV-programma The Truman Show en bevrijdt zichzelf).

Nu kijken wij terug op een succesvolle en leerzame dag. Het evenement verliep naar onze ervaring  vlekkeloos. We mogen dan ook ontzettend trots zijn op de organisatie. De locatie, het parktheater, was dan ook prachtig. Dit heeft absoluut bijgedragen aan het succes van deze dag. Er zijn zo’n 150 mensen op ons evenement afgekomen, met heel verschillende achtergronden. Wél hadden zij een ding gemeen: circulaire economie. De dag stond in het teken van inspireren. Het evenement startte met de pitches van de studenten van de minor ‘circulaire economie’. Interessant om te horen waar deze studenten mee aan de slag zijn gegaan in het afgelopen semester. Er gebeurt zoveel binnen Fontys dankzij dit evenement proefde wij een stuk van andere opleidingen/minoren.

Op dat zelfde moment vond er een workshop plaats aangeboden door Nederland Circulair. Hier vond ik een hevige discussie plaats over het onderwerp circulaire economie. Voor de deelnemers van deze workshop was hun momenten om hun mening te delen, nieuwe meningen aan te horen en misschien wel een nieuwe kijk op het onderwerp te ontwikkelen.

De kern van het TEDxEindhoven Salonevent is ‘ideas world spreading’. Wij zijn van mening dat het de sprekers Sabine Oberhuber, Arjan Westerhoff, Selma Seddik en Martje Fraaije, gelukt is om hun ideeën rondom circulaire economie met ons te delen. Wat heeft het ons gebracht: inspiratie.

Joris de Vries, een medestudent van ons, heeft gezegd: ‘Al is er maar een iemand geïnspireerd na deze dag, dan is ons doel behaald’. Dit doel hebben we absoluut behaald.

De sprekers en de minor ‘circulaire economie’ hebben inspiratie opgewekt. Meerdere personen, waaronder onze minorklas, hebben een stukje bewustwording en daarbij inspiratie meegekregen. Wij zelf staan sinds het evenement vaker stil bij de verspilling van producten en daarbij de gezondheid van onze wereld. Hoe neem je zelf LEIDERSCHAP in circulaire economie? Wij dagen jou uit om over deze vraag na te denken.

Wat willen wij jullie meegeven? Geef vooral de moed niet te snel op! De weg naar je einddoel (of dat nou het organiseren van een evenement is, het leren voor een tentamen, een gezondere leefstijl etc.) is niet altijd even makkelijk en gaat niet zonder slag of stoot. Maar: het gaat uiteindelijk om de reis ernaartoe, niet om de eindbestemming. Om de ervaringen die je uiteindelijk creëert.

Wij willen Sabine, Cécile en onze andere docenten bedanken voor deze unieke kans!

FavoriteLoadingVind ik leuk